“RomânIA cu povești”, festival ca odinioară

ia

Mâine, 8 iunie, începe festivalul “RomânIA cu povești”. Evenimentul aflat la prima ediție e organizat de Asociația Culturală GradusArt. Alexandra Giucă și Valentina Băințan, pe care le știți de la Artizanii Olfactivi, au pus mult suflet în derularea proiectului minunat.

Ideea festivalului dedicat iei s-a conturat la scurt timp după ce Alexandra și-a donat ziua de naștere. N-a vrut cadouri, a preferat ca banii pentru daruri să fie donați întru salvarea iei românești. #donezpentruie Pentru că decizia ei a fost bine primită de prieteni și cunoscuți, Alexandra, cu ajutorul Valentinei, s-au gândit că ar putea să facă mai multe, ba chiar un festival și-o serie de întâlniri cu oameni faini, așa că s-au pus serios pe treabă. Au primit sprijinul Asociației Culturale GradusArt, apoi formația de muzică veche românească Trei Parale, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe, curatorul de artă tradițională și port popular Horațiu Silviu Ilea, Ceainăria Cărturești și Clubul Țăranului, dar și alte două coruri de copii au spus prezent și-au făcut posibil festivalul “RomânIA cu povești”.

“E o listă infinită a copilăriei care m-a transformat încet-încet în om mare. Din copilăria mea am păstrat aproape de suflet câteva ii țesute și cusute de mamaie (bunica mea), undeva pe lângă Roșiorii de Vede, ca pe o mărturie mută, dar vie, a tuturor anilor petrecuți la țară. Sunt portalele mele către trecut, către amintiri, către fericirea blândă a copilăriei. IA. Acesta este motivul pentru care anul acesta am ales să îmi donez ziua cadou”, Alexandra Giucă

Deschiderea festivalului are loc, mâine, la Clubul Țăranului începând cu ora 19:00, iar Veronica Soare, fundraiser fairy la minuni.ro, o să vă întâmpine cu povești. Timp de patru zile, la Cărturești Verona și Clubul Țăranului din București, vă așteaptă ateliere practice de cusut ie și împâslit zâne, povești despre simboluri, sesiuni de cusut semne populare pentru copii și basme românești.

“RomânIA cu povești” înseamnă bucurii ca-n trecut, trăite la țară, lângă bunici, cu datini și obiceiuri transmise din moși strămoși.

Duminică, 11 iunie, Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași găzduiește festivitatea de închidere a Festivalului “RomânIA cu povești”.

PROGRAM ATELIERE RomânIA cu povești

9 iunie

19:00 – Seminar Tradiția cusutului – povești și simboluri

10 iunie

12:00 – Atelier de cioplit în lemn – RomânIA cu povești

11:00 – Atelier de cusut pentru copii – RomanIA cu povesti

17:00 – Atelier de cusut IE pentru adulți – RomânIA cu povești

11 iunie

Atelier de împâslit zâne – RomanIA cu povești

Mai multe detalii despre festival și înscrieri găsiți AICI, pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *