Joyfully Active, Carmen Albișteanu a reușit să alerge de la începutul anului până acum peste 1.000 de kilometri. Nici nu-i de mirare dacă știi că-i plac provocările – maratoane, semimaratoane, drumeții, urcușuri și… adrenalină. În cei 7 ani de alergare, pe care îi împlinește în 2020, Carmen a adunat multe emoții și bucurii, pe lângă premii, kilometri, medalii și diplome. E un parcurs care merită sărbătorit cu o nouă cucerire, cum altfel – “creasta Făgărașului în două zile, în alergare. Cu somn la jumătatea drumului și, pe cât posibil, minime interacțiuni cu urșii”. 🐻 Planul va fi pus în aplicare de îndată ce izolarea va fi trecut. Mult nu mai e! 💪 Apoi, știm cu toții, fuga-i sănătoasă și deloc rușinoasă. Iar pe Carmen a învățat-o cum să-i ajute și pe alții – să fie în formă fizică bună, să facă sport, ba chiar cum să se împrietenească (din nou) cu mâncarea. Alergarea i-a deschis noi căi profesionale și apetitul pentru nutriție. Închei aici introducerea și vă las să o descoperiți în interviu – am pus pe masă 33 de întrebări despre fashion, shopping și stil, Carmen a venit cu răspunsurile optimiste, numai bune de gustat în carantină, așa că luați-vă o cafea aproape. Urmează o lectură savuroasă! ❤️
1. Carmen Albișteanu – trailrunner, Certified nutrition coach, Conversion Rate Optimization Strategist. Cum se împacă toate joburile și pasiunile tale? Ce scrie, de fapt, pe cartea ta de vizită? Cum te prezinți?
Pe o carte de vizită cu suficient spațiu ar scrie om de marketing care, în paralel, ajută oamenii să aibă o relație mai bună cu mâncarea și petrece destul de mult timp în pantofi de alergare. Dacă e să judecăm după cât timp investesc în fiecare dintre cele de mai sus, ar fi exact invers ordonate. Sunt om de marketing, fost jurnalist, cu mâncărimi în tălpi și poftă de munte și cu o curiozitate uriașă legată de nutriție și comportamente alimentare.
Se împacă destul de bine toate, pentru că îmi pot ajusta volumul de muncă. Lucrez cu business-uri online care au nevoie de optimizare a ratei de conversie, a produsului sau de un flow impecabil pentru utilizator și am o mică echipă care mă ajută să duc la capăt și proiecte mai complexe.
În ce privește food coaching-ul, momentan lucrez cu foarte puține persoane în paralel, pentru că am un stil de lucru mai intens și e destul de consumator de timp și energie, de ambele parți. Alergarea e încă un hobby. Îl iau mai în serios de vreo doi-trei ani, ce-i drept, iar asta se vede și în ce scriu, cum mă îmbrac, cum îmi organizez munca, ce fac în timpul liber etc.
2. Anul acesta împlinești 7 ani de când ai început să alergi. Cum a fost toată călătoria? Ai o statistică? Ne poți da câteva cifre – câți kilometri, câte vârfuri cucerite, câte competiții, câte premii?
7 ani de alergare! Prima dată când am citit întrebarea, am numărat anii ca să mă conving că așa e. Da, am început alergarea acum 7 ani, cu semimaraton pe asfalt mai întâi, însă mereu am simțit că adevăratul început a fost în 2015. Atunci am alergat primul maraton și a fost unul montan (EcoMarathon – Moieciu de Sus). Alergat e mult spus, a fost o combinație de alergat cu mers și cu wow, nu pot să cred că sunt aici.
Nu țin evidența kilometrilor așa cum o țin sportivii profesioniști, deci nu am niște statistici pentru toată perioada de când alerg. Pe contul de Strava văd că am puțin peste 8000 de km la bord, de la finalul lui 2016 și până acum. Dintre care un pic peste 1000 sunt făcuți anul acesta.
Competițiile au fost multe, vârfurile așa și așa – aș fi vrut mai multe, iar antrenamentelor le-am pierdut șirul. Premiile au început să vină și ele, dar nu sunt genul care își numără trofeele sau medaliile. Unele au fost surprize și pentru mine.
Am creat pe blog (www.carmenalbisteanu.ro) o listă cu rezultatele din ultimii ani, tocmai pentru că nu le țin minte, dar nici aia nu e actualizată. Uneori, prietenii mei știu mai bine decât mine ce timp am scos la unele concursuri. Eu îmi amintesc mai mult momentele de cotitură, cele de bucurie, joacă sau de inevitabilă suferință.
3. Ai locuit o vreme în Barcelona lui Gaudi. Cum a fost? Cu ce amintiri ai rămas? Ai repeta experiența?
Se zice să ai grijă ce-ți dorești, pentru că s-ar putea să se întâmple. Vizitasem Barcelona de multe ori și mă cucerise de prima dată. A fost primul loc în care m-am gândit să mă mut, dar s-a întâmplat după câțiva ani, când mă așteptam mai puțin. A fost o perioadă de care o să-mi amintesc mereu cu drag, într-un oraș fascinant. Nici când am revenit în țară, în octombrie 2019, nu am abandonat complet ideea de a mă întoarce. Abia la începutul anului, fix înainte de pandemie, am adus toate bagajele și am renunțat la chiria de acolo. Asta deși eram de mai bine de un an în Brașov.
Mă apucă nostalgia acum când merg doar în vizită și mă plimb pe străduțe, când trec pe lângă fruterias (aprozare) din cartierul meu, ies la alergat pe Montjuic sau pe dealurile din Collserola. ❤️
Da, aș repeta experiența. Nu știu dacă chiar se va întâmpla, însă nu exclud. Dar dacă e ceva ce am învățat din acest capitol e că fiecare astfel de experiență va fi altfel, în funcție de stil de viață, așteptări, nevoi. La 25 de ani aveam bagajul la ușă, gata să plec oricând suna telefonul. La 30 a fost mai complicat să plec singură. Noroc cu prietenii de acolo și cu tehnologia. Dar m-am convins că nimic nu e permanent și știu de ce am nevoie ca să mă simt acasă aproape oriunde.
4. Acum hai să povestim și despre modă. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
Stilul meu e relaxat, spre sport. Fac ce fac și tot în adidași ies din casă. Îi port și la pantaloni, și la rochii. Cu toate astea, tot nu mă îndur să dau tocurile.
5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
Sunt genul de persoană care nu rezistă mai mult de două ore în mall sau prin magazine. Așa că ajung să fac exact ceea ce oamenii din e-commerce urăsc cel mai mult la alții – research online, purchase offline. Mă documentez online și apoi comand ce îmi place, iar dacă am îndoieli, merg în magazin și probez.
Sigur că-mi place să intru în unele magazine și așa, de control, dar am redus destul de mult shoppingul neplanificat. Trebuie să-mi placă foarte mult ceva.
6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?
Nu cred că am vreun all time favourite designer.
Dacă vorbim despre designerii români care îmi plac, subliniez de la început că la afinitate contribuie și felul lor de a fi (pe unii îi cunosc prin prisma unor colaborări), dar și felul în care lucrează – calitate, unicitate și sustenabilitate. Îmi plac Mădălina Batalu și Undress, Andreea Bădală și Murmur, NOON, Chemistry, Parlor și nu numai. Iar dintre autorii de bijuterii, îmi plac foarte mult creațiile lui Doru Dumitrescu.
7. Câte aplicații ai în telefon și care sunt cele pe care le folosești cel mai des?
N-am idee câte sunt, dar sunt relativ puține. Cel mai des folosesc aplicațiile de mesaje – Whatsapp, messenger, gmail. Ar mai fi Spotify și Instagram, iar pentru sport folosesc aplicațiile Coros (aplicația ceasului meu de sport) și Strava.
8. Care sunt produsele tale de beauty must-have?
De vreo trei ani nu mă mai despart de SPF și creme hidratante neparfumate și fără alcool. Mai folosesc ocazional unele cu parfum, dacă îmi plac foarte mult. Am o afinitate pentru produsele cu conținut cât mai mare de ingrediente naturale.
9. Ce branduri fashion îți plac? De ce?
Îmi plac mult Uniqlo și &Other Stories pentru stilul relaxat despre care vorbeam, însă și de la ei încerc să cumpăr mai rar, pe măsură ce încerc să reduc fast fashion. Agent provocateur e vis în materie de lenjerie, Patagonia e icon de sustenabilitate, iar un alt brand care îmi place este eseOese – mi se pare că reușește să condenseze relaxarea barceloneză.
10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.
Printre altele, citesc Recorder, Scena9, The New Yorker, blogurile (și podcast-urile) prietenelor Andra Zaharia și Cristina Chipurici, blogul Lianei Popa și al lui Seth Godin.
11. Care este, în România, cel mai prietenos oraș cu cei care iubesc să facă sport în aer liber?
N-am vizitat încă toate orașele mari, însă dacă mă gândesc la opțiunile de a face sport și cât de accesibil e să faci mișcare pe aici, aș spune clar că Brașovul e pe primul loc.
Are, însă, multe puncte minus legate de siguranța bicicliștilor în trafic. Dacă te dai pe poteci, e ok. Dar mi se pare mult mai periculos să circuli prin oraș pe bicicletă în Brașov, decât în aglomerația din București, de exemplu.
În rest, you can have it all – alergare, bicicletă, sporturi de iarnă etc.
12. Cum arată pentru tine week-end-ul ideal?
Week-end-ul ideal e cu o alergare sau drumeție lungă sâmbăta, în cuplu sau cu prieteni, cu răcorit în râu la final, picnic, badminton și adormit pe pătură, în iarbă. Duminica, o plimbare de revenire de dimineață și apoi, ca să fie chiar wee-kend-ul ideal, m-aș întoarce după-amiaza în oraș pentru o cafea bună și o masă la restaurant.
13. Care sunt culorile pe care le porți cel mai des?
Negru, verde, roșu.
14. Ce carte citești acum? Care este scriitorul tău preferat?
Scriitorul meu preferat e Isaac Asimov, iar acum citesc două cărți – “Motivational Interviewing in Nutrition and Fitness” și “Sfârșitul Copilăriei”, de Arthur C. Clarke.
15. De ce ți se face dor cel mai des?
Cel mai des mi se face dor de copilăria cu cazemate, mingi de baschet bătute până nu mai vedeam nici la becul din arenă și apa băută de la robinetul de pe șantierul de lângă bloc, ca să evităm să urcăm în casă.
16. Vin roșu sau cafea neagră? Bicicletă sau role?
Cafea neagră și bicicletă. Mă sperie mai tare coborârile pe role decât cele pe cursieră.
17. Care e rutina ta preferată? În afară de alergat. 😃
Cafeaua de dimineață, de preferat la o terasă, la soare, cu sora mea.
18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău? Cam cât de multe echipamente sportive ai? Cât de des îți cumperi ceva nou?
Dressing e mult spus pentru ce am eu. Nu avem foarte mult spațiu, așa că și garderoba e destul de restrânsă. Aș putea să împart garderoba în două – hainele de sport, care sunt cam un sfert din tot ce am (ca spațiu ocupat), și hainele “civile”. Din cauza lipsei de spațiu, gluma mea preferată e că dacă îmi iau un tricou, trebuie să renunț la un tricou. Nu îmi iese de fiecare dată, dar am cumpărat mai puține haine în ultima vreme decât acum 2-3 ani. Când nu port colanți de alergare, îmi plac rochiile, fustele, hainele feminine. Termina-s-ar izolarea, pentru că fix înainte îmi luasem o rochie absolut minunată de la un second hand și abia aștept să o port.
19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?
Am terminat Casa de Papel, Unorthodox și The Crown. Iar dintre filme, n-am să mă plictisesc niciodată de Fight Club.
20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
Nu știu unde am citit sau auzit asta, dar mi s-a părut o lecție vizavi de discreție și bun gust – Dacă cineva își dă seama în primele 5 minute după ce te vede că ești bine îmbrăcat, atunci ești îmbrăcat prost.
21. Cui dai cele mai multe like-uri pe Instagram? Recomandă-ne trei conturi faine.
Dintre alergători, îmi plac mult postările lui @xavierthevenard, ultra runner de elită. Nu se ia foarte în serios și își arată latura umană. Pentru fotografii dintr-una din zonele mele preferate de pe Pământ, unde ne vom muta curând, urmăresc @podu.stricat. Și foarte multe like-uri curg către @thecabinchronicles.
22. Există vreun gust/condiment nou pe care să-l fi descoperit recent? Dă-mi detalii.
Descoperiri noi nu prea am, dar am periodic faze. Am ieșit din faza curry și încă sunt în faza pesto pus pe orice. La capitolul dulce, ciocolata neagră cu sare e printre preferatele mele.
23. Spune-mi trei obiecte pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie.
Kindle, SPF și pantofi de alergare montană. Sper să fie o insulă cu diferență de nivel. 😃
24. Din experiența ta ca nutrition coach, ce crezi că-i mai greu – să faci sport sau să mănânci corect/sănătos/fără abuzuri?
Din experiența cu mine însămi, îmi e mai greu e să mănânc corect cu consecvență, conform obiectivelor mele. În rest, nu mă pot pronunța, pentru că depinde foarte mult de intensitatea antrenamentelor, experiență, metabolism etc, dar și de ce ne bucură cel mai mult pe fiecare.
25. Trei sfaturi ca să ne menținem în formă fizică bună cât e pandemie și #StămAcasă.
Primul sfat ar fi să ne creăm o mică agendă zilnică cu programul și rutinele noastre. O să ne ajute și la sănătatea fizică, și la echilibrul mental și emoțional. E o formă de normalitate, senzație de control și previne picarea în procrastinare sau stări negative.
Apoi, ca să rămânem în formă ar fi bine să ne planificăm mesele luând în calcul faptul că vom avea un necesar caloric zilnic mai mic. În general, nu sunt fanul postului intermitent, pentru că are multe efecte mai putin benefice. Însă acum, un post intermitent în unele zile, ușor (adică nu prea lung, ceva de genul 16h-8h), poate fi o varianta buna pentru a preveni kilogramele în plus.
Iar al treilea sfat ar fi să ne mișcăm cât putem. Să estimăm realist câtă mișcare făceam înainte de carantină (sală, alergare, pași, urcat scări etc) și să încercăm să compensăm cumva cu antrenamente în casă, stretching des și, când și dacă se poate, activitate fizică individuală în apropierea locuinței.
26. Unde-ți bei cafeaua?
Prima cafea de obicei e acasă. Dacă sunt în Brașov, prin oraș, atunci probabil o beau la Tipografia, Twin Beans, Croitoria de Cafea sau nou deschisa Book Coffee.
27. Îți mai aduci aminte cu ce erai îmbrăcată în momente importante din viața ta? Dă-mi un exemplu.
Îmi amintesc cum eram îmbrăcată la prima întâlnire. Un maieu lila, tricotat, și blugi albi. Am tras doua ore de o Cola. Și îmi amintesc bine rochia preferată din copilărie, care avea un bondar brodat pe piept.
28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
Bărbații mișto nu sunt neapărat îmbrăcați mișto și invers. Însă cel mai mișto la un bărbat, din punct de vedere al vestimentației, mi se pare să fie îngrijit – curat, călcat, fără scame și alte cele – și să se simtă confortabil în stilul pe care-l poartă. Mi se pare mișto și un bărbat la costum, dar și unul în teniși și blugi, dacă amândoi se simt în elementul lor.
29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?
Nu mă duc cu scopul să fac shopping, ci prefer să mă bucur de locurile în care sunt. Totuși, dacă e un &Other Stories, Uniqlo sau alt magazin unde știu că sunt șanse mari să-mi placă ceva, am să-l vizitez. În rest, mă limitez la buticuri de artizani locali, unde intru ca la muzeu și, dacă îmi place ceva cu adevărat, cumpăr. Singurele suveniruri aduse acasă în ultima vreme au fost bijuterii și parfumuri pe care nu le găseam în țară.
30. Spune-mi un desert bun și fără zahăr. Dacă ai și rețeta cu atât mai bine.
Zahărul, în cantități mici, nu e dăunător. Dar sunt și rețete care ies foarte bine fără adaos de zahăr rafinat, cum ar fi negresa asta pe care am postat-o zilele trecute, aici, pe pagina mea de Facebook. Are mere și bucățele de ciocolată (pe cât de neagră vrea fiecare) în compoziție, așa că nu îi mai pun zahăr.
31. Și un top trei experiențe sportive fabuloase pe care le-ai trăit. Plus încă una la care visezi.
O experiență incredibilă a fost vacanța pe cursieră în Dolomiți din 2017, iar alta ar fi câștigarea ștafetei la Grossglockner Ultra Trail anul trecut, după 50km alergați printre ghețarii austrieci. Și mi s-au mai părut fabuloase, prin satisfacția pe care mi-au adus-o, taberele de alergare montană ghidate prin Bucegi și Piatra Craiului, cu alergători străini absolut fascinați de peisajele de aici.
Imediat după ce ieșim din carantină, visez să fac creasta Făgărașului în două zile, în alergare, cu prietenul meu. Cu somn la jumătatea drumului și, pe cât posibil, minime interacțiuni cu urșii. 🐻
32. Cum crezi că se va schimba lumea după pandemie/carantină/izolare? Se va schimba?
Da, cred că se vor schimba multe. Depinde cât va dura izolarea și cât de mult se va rostogoli bulgărele în plan social și economic. Îmi place să cred că vom fi mai conștienți legat de ce înseamnă pandemii și efectele lor, mai informați, mai spălați pe mâini și mai pregătiți pentru următoarea.
Citiți și: Arta mâinilor curate. Săpunul, cel mai bun prieten al omului
Apoi, cred că mai multă lume se va apropia de lucrurile pământești – timpul în natură, cu familia, prietenii, o vacanță într-un sat de munte izolat, cumpărăturile locale și sustenabile, o sănătate fizică și emoțională de care să ne îngrijim preventiv, o casă la țară. Cred că toate astea vor fi mai prețuite decât fițele, statuia de la job și mentalitatea individualistă.
Sper să ne trezească la realitate și umanitate.
33. Pentru ce ești recunoscătoare?
Sunt recunoscătoare că sunt sănătoasă, și eu, și ai mei. Sunt recunoscătoare pentru motanul care-mi ține companie zilele astea, pentru că am muntele în spatele casei, pentru că a înflorit liliacul la baza Tâmpei, pentru că am de lucru și pentru că am prieteni cu care mă aud des, dar și pentru că cititorii tăi au ajuns până aici.
Pe Carmen Albișteanu o descoperiți aici, pe blogul ei, unde puteți să-i scrieți și să-i cereți sfaturi despre nutriție și alergare.
Fotografii: prin Carmen Albișteanu
Mai multe chestionare despre stil găsiți aici, în rubrica goinfashion33.
Sharing is caring! Running is cool!