Goinfashion33: Adela Sîrghie, colecționara de fericiri

Când i-am scris Adelei Sîrghie și am invitat-o să-mi răspundă la chestionarul #Goinfashion33, eram încă în carantină și am râs-plâns că cine știe cât mai stăm cu rochiile minunate la naftalină. Între timp, lucrurile s-au mai relaxat, însă lecțiile despre ce (mai) înseamnă moda și frumusețea au rămas. Sunt lecții pe care Adela le-a promovat dintotdeauna pe blogul ei. Vorbim despre sustenabilitate, shopping responsabil – puțin și bun, cosmetice cu ingrediente corecte, naturalețe, plus un motto la fel de util – Trăiește clipa. Bucură-te de ea. Repetă: “Criza prin care am trecut ne-a arătat negru pe alb că sunt multe lucruri pe care le putem face și noi acasă, în cazul în care nu știam dinainte: putem face antrenamente pe saltea, urmărind tutoriale pe YouTube, putem alerga pe străzile din jurul casei sau în parc, ne putem face manichiura și pedichiura singure, ne putem coafa lejer și chiar vopsi singure”.

Dincolo de frumusețea fizică de care are grijă și pe care o documentează, Adela investește zilnic în frumusețea sufletească. Citește mult, scrie la o primă carte, ascultă muzică romantică, plănuiește vacanțe și e mereu foarte atentă la detalii. De exemplu, cafeaua fără zahăr se bea musai dintr-o ceașcă elegantă de porțelan fin. De o cafea alături aveți nevoie și voi, urmează un interviu minunat. Ca visul unei nopți de vară. ❤️

1. Ești beauty adviser, ai chiar două bloguri –  adelasirghie.ro și beautynewsbyadelasirghie.blogspot.com, unde povestești despre tine și dai mai departe informații din industria frumuseții. Cum ai ajuns să scrii despre acest domeniu?

Credința mea este că în viață ni se întâmplă multe lucruri minunate, iar noi trebuie să deschidem ochii să le vedem, apoi să întindem mâna să le culegem și să nu le mai lăsăm să plece. Cadourile noastre de la Ursitoare vin deseori criptate, însă descifrarea lor face parte din încercarea permanentă, deseori anevoioasă, de a ajunge oameni buni și cu har, înzestrați cu capacitatea de a ne reinventa ori de câte ori viață se ia la trântă cu noi. Acum 11 ani, când am scris primul articol pe beautynewsbyadelasirghie, primisem vestea că revista la care lucram urmează să își înceteze apariția. Presa scrisa era în derivă, multe publicații își închideau porțile în acea perioadă dificilă. Online-ul, pe de altă parte, înflorea și era plin de promisiuni, iar eu rămăsesem cu multe texte nepublicate. Așa că nu am stat mult pe gânduri, și, într-o seară, am creat, pe blogspot, un mic blog, cu nume kilometric, unde am început să așez gânduri și vise, culori și parfumuri, mii de vrăji și poțiuni magice de înfrumusețare, povești dulci și așa am creat un univers feminin, pornind de la ideea că e necesar un loc unde să putem intra ori de câte ori avem nevoie de o zonă blândă și plină de farmec, un fel de minunată lume nouă, care să ne primească cu brațele deschise! Apoi, după câțiva ani, am creat adelasirghie.ro, pentru că toată lumea mă îndemna să cumpăr un domeniu și să devin mai vizibilă în online.

Însă eu nu am fost fericită cu noua platformă, nu m-am simțit reprezentată de noul format cumpărat, iar inspirația părea, dintr-o dată, că vine greoi și pleacă repede. A fost un domeniu pe care l-am simțit străin, nu ne-am iubit și nu ne-am obișnuit unul cu celălalt, însă am folosit acea perioadă pentru a lucra într-o zona diferită, în care mi s-a părut că pot fi foarte creativă: consultant de beauty&style pentru fetele (primele cliente au fost chiar cititoare ale blogului!) care nu reușeau să își dea seama ce haine să cumpere, ce li se potrivește și ce nu, ce machiaje și ce creme să folosească, ce funcționează și ce nu, ce să ceară unei cosmeticiene sau unui hair stylist, unui maseur sau când e cazul să apeleze la un nutriționist.

Pare ciudat, dar cu cât ai mai multe informații, cu atât este mai greu să alegi ce ți se potrivește și să ai o garderobă splendidă și funcțională și produsele de înfrumusețare și de îngrijire care să-ți facă viață mai ușoară și plăcută. Așa că am avut multe cliente și am schimbat și schimb, în continuare, multe garderobe și ritualuri de îngrijire!  Între timp, în aceste luni, în care am stat încuiați în case și ne-am gândit profund la viețile noastre, am renunțat la adelasirghie.ro, am reactivat blogul meu drag cu nume kilometric, http://beautynewsbyadelasirghie.blogspot.com/, l-am regăsit cu mare bucurie și simt că inspirația a reînceput din nou să meargă umăr la umăr cu mine.

2. Pe de o parte avem o mulțime de brand-uri de cosmetice pe piață, dar vedem și tot mai multe clinici de înfrumusețare care promit tinerețe veșnică. Cum vezi tu lucrurile? Cine vinde mai bine frumusețea? Pe cine să credem?

Frumusețea este o investiție, una care aduce satisfacții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dacă ești frumoasă la 20 de ani, vei dori să fii frumoasă și la 50, iar sfatul meu este să investești în principal în zestrea genetică, să nu risipești darurile care ți-au fost oferite la naștere. Învață să mănânci sănătos, să faci sport constant, să investești într-o rutină de skincare eficientă, să fii discplinată cu somnul, să găsești o cosmeticiană pricepută și un hair stilist talentat. 💇

3. Care sunt noutățile din industria de beauty? Cum arată viitorul? Ce se anunță după criză?

Criza prin care am trecut ne-a arătat negru pe alb că sunt multe lucruri pe care le putem face și noi acasă, în cazul în care nu știam dinainte: putem face antrenamente pe saltea, urmărind tutoriale pe YouTube, putem alerga pe străzile din jurul casei sau în parc, ne putem face manichiura și pedichiura singure, ne putem coafa lejer și chiar vopsi singure. Multe vom continua aceasta tendință, de îngrijire mai mult acasă decât în saloane sau clinici de înfrumusețare. Cred că vă mai dura puțin până când programările vor ajunge la nivelul de dinainte de pandemie. Eu recunosc că nu voi da buzna, în martie am fost ultima dată la o ședință de masaj anticelulitic într-un salon de profil.

4. Acum hai să povestim și despre haine. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?

Îmi plac la nebunie piesele iconice, minunate, speciale, cele care nu își pierd valoarea în timp, ci și-o sporesc, printr-un farmec de netăgăduit. Eu le spun “nemuritoarele” și simt că ele conțin o magie care sporește de la an la an, nici nu dai greș cu ele, nici nu te plicisești vreodată. E cea mai bună investiție pe care poți să o faci.

De altfel, sunt fundamentul tuturor garderobelor pe care le-am creat și le creez alături de fetele care mi-au fost sau îmi sunt cliente.

5. Știu că shopping-ul este pentru tine o experiență care implică decizii responsabile. Ce cumperi? Cum cumperi? Online shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?

De fiecare dată când filozofez despre apucăturile moderne de construcție ale unei garderobe funcționale, readuc în discuție CPW=COST PER WEAR, căci nu există alt barometru mai real, atunci când cumperi un obiect de vestimentație. Trebuie să îți pui această întrebare ori de câte ori ești în fața unei dileme. De câte ori voi purta geanta/fusta/paltonul/colierul? O singură dată în viață? O singură dată pe an? Sau des și cu multă bucurie în suflet? Cât de des? Prețul unui obiect trebuie să reflecte numărul lui de purtări. Daca privești lucrurile așa, îți vă fi mult mai simplu să investești în lucruri de calitate, pe care să le scoți des la purtat. Cu cât le porți mai des, cu atât costul pe putare vă fi mai mic. Sunt lucruri scumpe care devin ieftine în timp, tocmai pentru că le-ai purtat de atâtea ori încât costul lor s-a amortizat, și sunt lucruri (relativ) ieftine pe care le-ai cumpărat să le porți o singură dată și, când tragi linie, realizezi că ai plătit un preț cam mare. De aceea este atât de celebră La Petite Robe Noire, fiindcă ea este o investiție care își vă câștiga locul ori de câte ori o vei scoate din dulap. Cu condiția că silueta ta să-ți permită să o porți iar și iar, de-a lungul anilor, cincinalelor, deceniilor. Vremurile pe care le trăim, acești tumultoși și fascinanți ani 2000, despre care se vor scrie cărți și se vor face filme, sunt anii în care shopping-ul online este rege. Nu este alegerea mea, dar așa stau lucrurile. Eu aș fi preferat să pot îmbracă o haină înainte de a o achiziționa, să văd cum cade, eventual să o probez în mai multe culori, dar deja cred că vorbim despre șarmul discret și pierdut al burgheziei.

6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?

Sunt sedusă de anumite piese, de combinații, nu neapărat de un designer anume. Acum mă gândesc la un perfect smoking vintage YSL combinat cu o splendidă rochie lungă, albă, boho chic Loveshakesfancy. Neapărat m-aș parfuma cu Gipsy Water și aș purta o singură bijuterie, un inel enorm, turcoaz. Mâine poate m-aș duce la Romanitza să îi povestesc despre o rochie unicat, decupată din visul unei nopți de vară, cu decolteu Bardot, în care aș ieși apoi să mă plimb neînsoțită, seara, pe faleză. 🌊

7. Facebook sau Instagram? Ce folosești cel mai des? De ce?

Sunt fascinată de amândouă. De puterea și seducția ambelor.

8. Ce te face să râzi cu poftă?

Doamne, filmulețele cu pisici haioase! 🐱 Oare cui i-a trecut prin cap să le pună peste tot?

9. Ce branduri fashion îți plac? De ce?

Admir necondiționat toate acele branduri care au reușit să ne facă să oftam chiar și numai când le pronunțam numele, fară să fie nevoie să știm nimic din noua colecție sau fără să trecem prin fața magazinelor lor: Dior, YSL, Hermes, Chanel. Mă fascinează puterea lor asupra noastră, felul subtil, dar sigur în care s-au imprimat în creierul nostru.

10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.

Vogue. Și cărți, cât mai multe cărți.

11. Cum îți începi diminețile?

Un duș parfumat, rapid. O cafea tare, fară zahăr sau ceai matcha, neapărat într-o ceașcă elegantă de porțelan fin și o rundă de veselie cu pisica mea neagră, Zizi Javei.

12. Povestește-ne despre ritualul tău de îngrijire. Dă-ne câteva tips & tricks.

Unul singur, dar extrem de important, că să fiu sigură că vă fi reținut: învățați să cumpărați după ingrediente, nu după reclame. Citiți eticheta. Căutați informații pertinente despre vitamina C, retinol, ceramide, acid hialuronic, niacinamide, antioxidanți, etc.

13. Care e definiția ta pentru frumusețe?

Trăiește clipa. Bucură-te de ea. Repetă. 😃

14. Ce carte citești acum? Care este scriitorul tău preferat?

Acum citesc Stoner, o carte absolut răvășitoare, scrisă de John Williams. Urmează “Du-te și pune un străjer” a lui Harper Lee și “Mângâieri străine” a lui Ian Mc Ewan, toate luate cu împrumut de la o prietenă dragă. Am terminat Filologia, am citit și citesc mult și cu patimă. Sunt sedusă dintotdeauna de poeziile lui Kavafis, le am la capătul patului. La prima strigare, îmi vin în minte, rapid și desigur, nedrept, căci numărul real e mult prea mare, următorii : Virginia Woolf, Cervantes, Dostoievski, Sylvia Plath, Michael Ondaatje, Boris Vian, Marguerite Yourcenar, Nabokov, Milan Kundera, Gabriel Garcia Marquez.

15. De ce ți se face dor cel mai des?

Am stat în casă vreo trei luni: martie, aprilie și mai. Îmi e un dor nebun de aceasta primăvară pierdută a anului 2020. Și în acest timp, m-au trecut toate dorurile, pe unele nici nu știam că le am. Azi mi-a fost dor de un mic sat din Mallorca, de drumurile lui pietruite și întortocheate, pline cu măslini fantomatici. Satul vine imediat după Valldemosa, se numește Deia. Pur și simplu m-am trezit gândindu-mă la el și la vacanțele și plăcerile de altădată.

16. Cafea sau ceai?

Fără zahăr, te rog.

17. Spune-mi un cuvânt care-ți place și pe care insiști să-l folosești.

Smerenie.

18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?

Pot să vă invit să mă vizitati pe blog (http://beautynewsbyadelasirghie.blogspot.com)?

19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?

Pulp Fiction. Îl revad ori de câte ori ne întâlnim. Și Legendele Toamnei.

20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?

Din cărți. Acolo e seva cea mai pură.

21. Care e cea mai recentă descoperire a ta în materie de beauty?

Pentru că-mi pui aceasta întrebare după carantină, să știi că în afară de tuns, unde mai am de învățat, am descoperit că le pot face singură pe toate și cu rezultate foarte bune.

22. Spune-mi o amintire dintr-o vacanță memorabilă. O melodie pe care o asculți pe reapeat și un artist pe care îl adori.

Ascultând Patricia Kaas, conducând spre Grand Canion, în ’95. Atunci am simțit prima oară, cu adevărat, gustul libertății.

Leonard Cohen, singuratic și rafinat, chiar acum, în timp ce scriu și mă gândesc la câteva lucruri alambicate, ce alcătuiesc my secret life. REM, pentru că it’s the end of the world as we know it.

23. Cele trei produse de beauty/make-up pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie sunt….

Aș merge pe partea practică. Doua produse de skincare cu SPF: pentru față și corp. Și un șampon, că îmi place să am mereu părul curat și strălucitor. Dacă aș fi pe o insulă, ar fi soare, aș fi bronzată, aș înota și nu m-aș gândi deloc la make-up.

24. Îți mai amintești cum erai îmbrăcată în momente importante din viața ta?

Da. Țin minte și de unde și când am cumpărat hainele pe care le am în dulap, căci toate, absolut toate, au poveștile lor. Nu mă grăbesc să cumpăr, nu investesc în cantitate, ci în calitate, le consider investiții și le tratez cu respectul cuvenit. Eu nu am în dulap haine nepurtate, nici cu etichetele încă agățate de margini, triste și disperate că nu au fost scoase la aer niciodată. ❤️

25. Cum îți alegi parfumul?

După vise. După amintiri. După doruri. După aerul tare al dimineții când deschid fereastra. După ultima noapte de dragoste. Dar, când casa Molinard mi-a oferit ocazia, la un workshop, de a-mi crea parfumul semnătură, am ales violetele, în doză dublă, rafinată și senzuală, lăcrămioare și roze. Toate au fost așezate pe un pat suav de mosc alb și mimoze. Parfumul a primit numele, cum altfel, Adele.

26. Cât de repede îți faci bagajul când pleci în vacanță? Ce nu-ți lipsește niciodată din valiză?

Costumul de baie și o rochie de seară!

27. Pe muzica cui ai dansa cât e noaptea de lungă?

Lola Marsh ar fi acum cea mai bună și romantică idee. Și să fie lună plină.

28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?

Cu savoir-faire.

29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?

Colecționez momente și fericiri mici sau mari, întregi și strălucitoare, sau puțin mai zdrențuite. Mă întorc plină de amintiri și aventuri, pe care le îngrijesc cu religiozitate, să rămână mereu proaspete, să pot să mă hrănesc la nesfârșit cu ele. ❤️

30. Îți (mai) faci planuri? Unde te vezi peste 5 ani?

În fiecare an, în dulcele stil clasic, îmi aleg o agendă din colecția frumoasă de la Paperblanks, cea pe care o consider cea mai minunată dintre toate, pe care îmi scriu, zilnic, ordonat, cu dichis, cu stilou cu cerneală neagră, planurile, întâlnirile și angajamentele. Peste cinci ani, vă fi tot înainte de sărbătoarea Sânzienelor, iar eu probabil că voi fi terminat cartea la care scriu acum, și mă voi gândi la a doua.

31. Vin roșu sau șampanie franțuzească?

Șampanie! Vive la France!

32. Cum crezi că se vă schimba lumea după pandemie? Se vă schimba oare? Cât de greu a fost pentru tine să stai acasă? Ce ți-a lipsit cel mai mult?

Oh, primăvara pierdută a anului 2020! Țoată viață mea de dinainte mi-a lipsit. Plimbările libere prin acest București frumos și trist și care mă scoate din minți mi-au lipsit. Dar aștept să revină, rând pe rând, înapoi.

33. Pentru ce ești recunoscătoare?

Pentru fiecare zi în care am inspirație și pot să scriu.

Fotografii: prin Adela Sîrghie

Mai multe chestionare despre stil găsiți aici, în rubrica goinfashion33.

Share it NOW!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *