Goinfashion 33: Alina Alecu despre fashion, shopping și stil

Alina Alecu s-a reinventat acum 5 ani. A renunțat la job-ul (aproape) perfect ca să-și urmeze pasiunea: pictura pe porțelan. De atunci, prin mâinile Alinei au trecut, la pictat, nenumărate cești, căni, ceainice, farfurii. Aș spune că le-a dat obiectelor fragile viață și rost, fără să exagerez deloc. Și asta pentru că îmi amintesc de bucuria mare pe care am iscat-o prietenilor cu darurile personalizate marca Porphyras, brand-ul autentic al Alinei Alecu. În spatele succesului, sunt zeci de ore de muncă, migală și inspirație. Inspirație pe care Alina o găsește în modă, cărți, filme și călătorii. Urmează un interviu sincer și cu umor, despre fashion, shopping și stil, pe care e musai să citiți până la capăt. O să vă inspire!

paris

1. Care este stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?

Îmi place de când mă știu un stil curat, with a twist, dar mai ales asumat: o ținută monocoloră cu un accesoriu asimetric, bizar, un material mai deosebit, o croială ciudată, neașteptată. Însă nu stilul minimalist, prea simplu după gustul meu. Mă inspiră combinația între ceva nou și ceva vechi, între sport și elegant, îmi plac ținutele care se potrivesc siluetei mele și mă completează. Cred că un corp suplu și atitudinea potrivită pot susține haine oricât de banale. De asemenea, când îți asumi o ținută, n-ai cum să n-ai succes. Să vă povestesc ceva. Eram la Paris, acum 3 ani, tocmai se terminase Maison et Objet, târg la care fusesem expozant cu Porphyras. În ultima zi, am zărit într-o vitrină un fes cu voaletă. Inițial, am trecut mai departe dar, după o clipă de reflecție, l-am cumpărat și, mai mult, mi l-am pus pe cap (dacă nu port o asemenea extravaganță la Paris, atunci unde?). Cu toată atitudinea de rigoare (să apari în septembrie cu fes cu voaletă pe cap ziua în amiază mare ca femeie singură presupune oarece curaj, chiar și pe Rue du Faubourg Saint Honore), imaginați-vă că s-au gasit doi cetățeni (bărbați) care m-au abordat pe stradă.

2. Online shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?

Online foarte rar. Îmi place atmosfera de magazin, să ating materialele, dar mai ales să probez orice – de la parfum până la palton, totul trebuie încercat. Cel mai important crez după care mă conduc este: trebuie să ți se potrivească ție o anumită ținută, un anumit accesoriu sau un fel de încălțăminte. Așadar, cu mici excepții, când cumpăr online de la branduri cărora le cunosc croielile și care nu vând prin magazine toată gama de produse, merg în magazinele din mall-uri de prin toată lumea. Sunt clasică în alegeri, ce să facem?!

3. Crezi că stilul se moștenește de la mamă la fiică? O ajuți pe fiica ta să-și aleagă hainele? Îți cere ea sfaturi despre cum să se îmbrace?

Într-o oarecare măsură da, cred că stilul se moștenește deoarece primul model pe care-l observi este mama. Mama mea a fost prima care m-a ghidat în lumea culorilor care mi-ar sta bine, precum și cea care a observat ce modele m-ar avantaja ținând cont de datele personale. Și eu fac acelasi lucru cu fiica mea. Mărturisesc că mi-am dorit neapărat o fetiță pe care să o îmbrac ca o păpușă. Acum are 15 ani și încă mă pretind consultantul ei în materie de look. Îmi cere de cele mai multe ori părerea și aș zice că este mulțumită de ideile pe care i le dau. Și reciproca este valabilă. O consult de multe ori și vine cu sfaturi foarte prețioase. Eu cred că o ținută reușită este dată mai ales de statură și postură, de siguranța de sine și de un corp armonios și îngrijit, mai mult decât de prețul hainelor pe care le porți.

ambra

Ambra și Alina, fiică și mamă, două fete chic, la Paris

4. Ce branduri de fashion îți plac? De ce?

Îmi plac brand-urile pe care mi le permit. Îmi plac H&M și Zara, o dragoste veche, dinainte să apară și la noi în țară. De ce? Au cel mai mare număr de lansări pe an și “interpretează” multe creații ale marilor designeri. De asemenea, mărimile acestor două brand-uri mi se potrivesc perfect și pot cumpăra haine fară să le probez.

5. Care este designerul tău preferat?

Dacă mi-aș permite vreodată, m-aș îmbrăca numai în Valentino iar poșetele mi le-aș lua numai de la Celine. Îmi place și Dior, v-am spus că îmi plac liniile curate și materialele perfecte.

6. Care este designerul român care îți place?

Dintre designerii români, am avut curajul și ocazia să îmbrac numai ținute de la Irina Schrotter, Izabela Mandoiu și Choices Atelier – Ștefania Bulboacă, care mi s-au potrivit foarte bine la ocazii importante. Însă este vorba despre apariții la evenimente cu dress code special, cu fotografii la panou. Altminteri, am învățat să jonglez cu hainele proprii și să le împerechez încât să pară o nouă și nemaivăzută ținută.

coca cola

7. Știu că, pe lângă porțelanuri, iubești nespus parfumurile. De unde a început această pasiune și ce înseamnă parfumurile pentru tine? Cum le alegi?

Parfumurile le iubesc din copilarie când, trăind o scurtă perioadă în străinătate, am avut ocazia să primesc prima mea apă de colonie, pentru uz personal (nu discutăm aici despre parfumurile mamei). Apoi, am devenit din ce în ce mai pricepută în a asorta parfumul la ținută, la mood, la vârstă, la moment – seara ori dimineața. Am eu o vorba: “La parfumuri, pantofi și bărbați- you just know it”– care ți se potrivește. Sunt clienta caselor de parfumuri de nișă la care am gasit o selecție de arome care mă îmbracă, mă fac să simt că pot cuceri lumea dacă port cutare sau cutare parfum. Ca să nu mai povestesc despre petrecerile unor astfel de case, la care m-am simțit fabulos. În general, testez un parfum măcar câteva zile și, când încep să mă simt precum Regina Lumii, realizez că este ceea ce îmi trebuie. Ultima “cucerire” s-a produs la Paris, în septembrie, iar Moș Crăciun a reușit să mă facă fericită cu încă un parfum.

8. Facebook sau Instagram? De ce?

Ambele. Îmi place mult Instagram deoarece pot urmări doar ce mă interesează și ce îmi place (vedete adevărate, design interior, artă, pisici) iar Facebook, pentru că trebuie.

9. Mi-ai spus că pasiunea ta pentru pictura pe porțelan are legătură cu moda, mai exact cu dantela. Dă-mi mai multe detalii.

Are foarte mare legatură. Când am gândit acest business, mi-am dorit să pot pune pe porțelan tot ce îmi trece prin minte și mai ales modele de țesături, texturi variate. Într-o noapte, m-am trezit brusc din somn cu ideea fixă de a picta dantelă pe porțelan, ceea ce am și făcut. Am avut colecția numită Decadence, cu corsete, dantelă și pene de păun dar și colecția AltaModArte, în care apare o doamnă elegantă în rochie de seară extrem de decorativă. Desigur, a fost și animal print și multe alte creații derivate din modă.

cafea

Porphyras sau minunățiile pictate de Alina Alecu

10. Site-uri de modă, bloguri sau reviste lucioase? Spune-mi, te rog, câteva titluri.

În primul rând, reviste și mai ales revista Elle România, pe care o cumpăr de când a apărut. Desigur, pâna atunci cumpăram reviste din străinătate (ceea ce mai fac și acum cu publicații care nu există la noi) dar prima mea favorită a fost Marie Claire UK. Îmi mai arunc ochii pe blog-uri (Goinfashion.ro, Style Diary al Irinei Markovits, îmi plăcea vechiul blog al lui Maurice Munteanu). Urmaresc paginile de Instagram ale marilor case de modă (Valentino, Dior, Louis Vuitton, Giambatista Valli, Marchesa, Monique L’Huillier, Dolce & Gabbana, Givenchy). Nu suport pițipoancele de pe la noi, toate devenite brusc bloggerițe de modă. Scuzați-mi franchețea, site-uri de modă? Not really.

elle

Alina Alecu, la petrecerea ELLE, în decembrie 2016

11. Unde îți place să faci cumpărături?

Pentru haine, pantofi și poșete, cum ziceam mai devreme, îmi plac magazinele din mall-urile unde sunt locuri de parcare. Altminteri, îmi place să cumpăr chestii autentice. Dacă mă aflu, de exemplu, într-o altă țară, vreau să cumpăr obiecte aparte, caracteristice acelei țări. Îmi mai place să transform experiența cumpărăturilor în ceva original.

12. Înainte să lansezi Porphyras și să pictezi pe porțelan ai avut un job într-un domeniu diametral opus, comerțul exterior. Când ai făcut această schimbare pe plan profesional ți-ai schimbat și stilul vestimentar? Dacă da, cum.

Oh, da, o schimbare imensă. Ultimul meu loc de muncă a fost într-o corporație cu dress code – sacouri, fuste, pantaloni din stofă. Bineînțeles că le purtam în stilul propriu (Gemini style). La începuturile carierei am apărut la birou cu fuste prea scurte, am facut multe faux pas-uri, dar, pe măsură ce am început să mă cunosc mai bine, am învățat lecția nr.1, pe care o aplic mereu si pe care i-o predau și fiicei mele: “îmbracă-te în funcție de vreme și de eveniment”. Și acum mai merg la târguri internaționale și mă îmbrac încât să par o expozantă serioasă si reliable, dar nu conformistă și plictisitoare.

alina alecu

Catwoman

13. Ai “obsesii” când vine vorba de haine? Dacă da, care?

Cred ca am anumite “obsesii” încă din copilarie pentru piele întoarsă și franjuri (știu, sună boho deși acest stil nu mă caracterizează). Mi-am încălcat toate principiile acum 5 ani cand mi-am cumparat prima poșetă colorată. Merg mult către negru în continuare (subțiază), îmi plac ghetele cu șireturi până la gleznă și tocurile. Îmi plac fustele și pantalonii scurți, ciorapii negri opaque, echipamentele pentru sport și aș cumpăra oricâte chestii de culoare gri și bijuterii din aur alb.

14. Călătorești mult și ai vizitat deja o bucată de lume. Care este locul în care te-ai reîntoarce oricând? De ce?

Sunt multe locuri în care m-am simțit de-a casei, unul dintre ele este Italia (cu precădere Roma) dar îmi lipsește și atmosfera tropicală din Singapore (deși am fost de 4 ori) și Bali, unde am petrecut cu soțul meu un second honeymoon. Îmi plac și Londra, New York, Amsterdam și – prima dragoste – Grecia, cu lumina ei specială și marea fabuloasă. În general, îmi place să călătoresc fără a face din asta o ambiție sau o profesie și nici nu alerg dupa dorința de a bifa o destinație numai pentru că e la moda. Pot afirma că genul de turism pe care îl practic de mulți ani este transformarea pentru o scurtă perioadă în locuitor al respectivului oraș (locuim în apartamente, cumpărăm de la prăvălia din colț ingredientele pentru micul dejun pe care-l luăm “acasă”, încercam să descoperim locuri pe care le-ar frecventa locuitorii, etc). Nu m-aș întoarce însă în Vietnam, Maroc sau Egipt si nici în Turcia, țări cu o civilizație care, din punctul meu de vedere, lasă de dorit. De gustibus…

bali

Alina, în Bali, o destinație în care s-ar reîntoarce oricând

15. Care este citatul preferat despre modă și stil?

“Le style reste, la mode passe”, Coco Chanel. A fost suflat de Ambra, fiica mea cea fabuloasă!

16. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?

Nu e prea organizat și asta pentru că îl împart cu soțul meu. Oricum ar fi, organizat sau ba, nu am niciodată nimic de îmbrăcat.

17. Cafea sau ceai? Ce fel de ceai și ce fel de cafea?

Cafea, cafea, cafea! Prima și cea mai bună e făcută la filtru de către El, servită la pat (da, știu, sunt o mare răsfățată). Când ies în oraș, nu pot rezista unui cappuccinno pufos (o să râdeți dar chiar așa îl comand). Și chiar există cafenele care aduc cappuccinno la rang de artă (v-am zis că sunt o pretențioasă, nu-i așa?) Beau și ceai și îmi plac ceaiurile din condimente, cu ghimbir dacă se poate. Firește, ceașca trebuie să fie fină și elegantă!

18. Spune-mi un cuvânt din vocabularul fashion care îți place?

“Stylish” imi place iar “trendy-flendy” mă amuză.

19. Care sunt produsele tale de beauty must-haves?

Cremele dermato-cosmetice (Vichy, Avene), vara crema de plajă, gloss-urile de buze (de la Sephora până la Sisley trecând prin toată gama de brand-uri în funcție de mood), fond de ten (tot așa, mereu altul) dar mai ales blush-ul; produsele de machiaj (cu pensule cu tot) de la MAC. Cred că n-aș putea ieși din casă fără ceva pe buze (ruj sau gloss). Mai am o pasiune pentru uleiul de la Nuxe, bun pentru piele și păr.

20. Tocuri sau flats? De ce?

Îmi plac grozav tocurile, deși sunt înaltă (1,74 m), dar îmi fac picioarele armonioase și prelungi. Și, apoi, tocuri nu înseamnă neaparăt stilettos, poate fi o talpă ortopedică vertiginoasă; deși nu pot merge în balerini, am descoperit deliciile umblatului în pantofi sport precum și a UGG-urile cu piciorul gol.

vacanta

O ținută relaxată, de vacanță

21. Care este accesoriul tău preferat? Ai vreun talisman, un accesoriu pe care să-l porți mereu?

Am o colecție de brătări etnice, achiziționate de prin varii colțuri de lume, pe care nu le dau jos niciodată (doar când mai pierd câte una). Am avut un simbol runic din Norvegia. M-a însoțit 9 ani și mi s-a desprins de la mâna într-o bună zi, semn că trebuie să-mi procur un alt talisman. Mai am un pandantiv din obsidian care “m-a chemat” într-un magazin de suveniruri de la Teotihuacan, Mexic și pe care îl ador.

22. Crezi că există reguli și trenduri în modă pe care trebuie să le respectăm?

Sigur că există și că ar trebui să le respectăm, trecându-le prin propria viziune.  Eu nu sunt o îndrazneață, mă tem de exagerari sau de chestii care nu-mi vin bine. Dar nici nu înseamnă că mă îmbrac sau mă încalț ca acum 20 de ani. Urmăresc trendurile și adaptez la ce am în dulap, la propria personalitate și siluetă.

23. Care este sfatul pe care i l-ar da Alina de azi, Alinei de acum 10 ani?

Celei de acum 10 ani nu aș putea să-i dau prea multe sfaturi căci nu m-am schimbat prea mult, dar celei de acum 20 i-aș spune să exagereze mai puțin cu scurtimea fustelor și mărimea cerceilor.

italia

Zâmbetul, cel mai de preț accesoriu al Alinei

24. Care sunt culorile pe care le adori?

Multe nuanțe de gri și de verde (când ai ochii verzi, ai tendința să te îmbraci numai în această culoare) și negru la încălțăminte.

25. Care este cartea ta preferată? Dar filmul?

Tot ce a scris Jose Saramago sunt cărțile mele preferate iar filmul cel mai drag îmi este “The Dreamers” de Bernardo Bertolucci.

26. Faci shopping când mergi în vacanțe în afara țării?

Da, cumpăr câte una-alta în orașe cu tradiție (cizme la Roma, poșete la Florența, etc.) sau mici suveniruri (un sarong din Bali, un halat de matase din Hanoi), chestii care îmi par autentice iar procesul de achiziționare presupune interacțiune prietenoasă cu “băștinașii”.

27. Ai vreo aplicație fashion în telefon?

Absolut niciuna și nici planuri pentru viitor în acest sens.

alina alecu

Alina și soțul ei, la ELLE Style Awards

28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?

Un bărbat mișto (precum David Gandy, my absolute favourite) ar putea să nu se îmbrace  – glumesc! Să aibă atitudine și siluetă zveltă (precum bărbatul meu mișto) și multe cămași și costume.

29. Ce înseamnă pentru tine o femeie cu stil?

Poate nu neapărat te naști cu stil, dar, cu siguranță, îl poți “lucra”. Cred că stilul înseamnă autocunoaștere și grijă de propria persoană, dar mai ales educație. Am avut imensa șansă să fiu invitată la Palatul Elisabeta, la o cina cu ASR Principesa Margareta și Principele Radu, am simțit efectele miraculoase ale unei educații ancestrale, care își pune amprenta pe stilul personal și care te impresionează în cel mai înalt grad.

30. Cum te pregătești pentru o ieșire în oraș? De cât timp ai nevoie ca să fii gata?

În cei 5 ani de antreprenoriat, am adus la nivel de artă trecerea de la working outfit la marea ținută într-un termen atât de scurt încât și eu mă minunez câteodată. Sunt atât de adaptabilă încât e posibil să nu mă recunosc eu însămi între “înainte” și “după”. Au fost situații în care a trebuit să trec din trening la rochia de cocktail în 30 de minute. Partea distractivă este ca mi s-a spus că arăt extrem de fresh (deci am reușit să anihilez și oboseala inerentă unei zile de muncă).

31. Care este materialul tău preferat? Bumbac, piele, mătase, cașmir, blană?

Îmi plac mult cașmirul și blana, imi place și pielea (știu, nu e deloc eco), îmi place și mătasea dar totodată apreciez și fibrele sintetice care ne permit să avem ținute ce nu trebuie călcate după transportul în valiză.

piscina

Alina iubește vara și petrecerile la piscină

32. Care este trend-ul tău preferat?

Să faci ce te taie capul însă cu eleganță, nonșalanță și atitudinea potrivită. Admir persoanele “scoase din cutie” în orice ocazie. Dar cel mai mult îmi place asumarea. Suspin în taină după perioada divelor precum Jane Birkin, a anilor nebuni de petreceri cu șampanie, la piscina unei vile pe Coasta de Azur, la care toata lumea avea atitudine, tinerețe și personalitate. Drept urmare, astă vara, într-o dimineață am avut ocazia să merg în costum de baie pe stradă, experiență bifată și asumată.

33. Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit vreodată?

Complimentul vine de la Ambra, fiica mea. Pe când avea 2 ani a cerut ca Moș Crăciun sa-i aducă o păpușă precum mama.

Dacă ți-a plăcut chestionarul descoperă și alte povești AICI și hai să ne împrietenim pe Facebook!

Share is fashion! Goinfashion!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *