Futuroscope – prima oară într-un parc de distracții și… frici!

Știam că voi merge la Futuroscope înainte să ajung la Poitiers, în vacanță. Noua mea familie din Franța (felicitări Ana Maria și Olivier pentru le mariage! ❤️) cumpărase bilete la cel mai high tech parc de distracții din Europa, însă habar n-aveam ce se întâmplă acolo și nici că vom sta o zi întreagă pe coclauri. Nu-i nimic, grație necunoscutului a fost și mai palpitant! Echipați corespunzător, neapărat cu încălțăminte comodă (parcul se întinde pe o suprafață de aproape 60 hectare!), am plecat dimineața spre raiul bunei dispoziții – să prindem primul val de aventurieri și să nu stăm prea mult la cozi. Așadar, Allezbébé! – un fel de Come on, baby! pe franțuzește. 😊

Au Futuroscope, tout l’été est très, très show! Fix așa.

Deși am ajuns aproape de ora deschiderii, 9.45, la intrare erau deja grupuri mari de entuziaști guralivi, copii și adulți prinși în “labirintul” de garduri, care ducea încet, dar sigur, spre porțile “bătrânului” parc de distracții. Construit în 1987, Futuroscope e cel mai vechi parc de atracții din Franța. Cu aproape două milioane de vizitatori anual și 100 de milioane de euro cifră de afaceri, parcul de atracții și spectacole din Poitiers e al doilea cel mai mare din Hexagon, după faimosul Disneyland Paris, firește. Futuroscope este, aveam să aflu pe pielea mea, un adevărat templu dedicat cinematografiei 3D. Nu întâmplător, jurnaliștii îl numesc le plus high tech. Sunt 27 de zone de loisirs în clădiri cool, care adăpostesc săli uriașe, tehnologie de ultimă generație și ecrane gigant. E nebunie curată! 🙃

În 2017, parcul de distracții a împlinit trei decenii de la inaugurare

Voyage, voyage interzis cardiacilor.

Am început periplul în forță, cu L’Extraordinaire Voyage, votată cea mai tare atracție din Europa, number one la Futuroscope încă de la lansarea în urmă cu 3 ani. Aș adăuga și cea mai înfricoșătoare! “Zbori ca o pasăre și faci turul lumii la granița realului cu imaginarul”. Oh, da! Oh la la! Pentru o clipă, vă spun sincer, aproape că uitasem unde mă aflu. Ba chiar, recunosc, am țipat și lăcrimat de frică în momentul în care simțeam că ne prăbușim fix în deșert, ca apoi să revenim în zbor, bine mersi, printre baloanele colorate cu aer cald, probabil, din frumoasa Cappadocia. 🎈 Totul pare foarte-foarte real, nu degeaba în descrierea senzației apare și fraza – “îndeplinește-ți visul din copilărie și vezi ce înseamnă să zbori!”. 

Ești cu picioarele în aer, “plimbat” (vorba vine!) de un dispozitiv genial, când în vârf de munte, când printre ghețari, așa că mintea-ți intră ușor în jocul virtual și ajungi să trăiești totul pe bune. Mai ales dacă nu te documentezi dinainte și nu știi în ce te bagi. Ca mine! 🛫 Dacă sunteți curioși cum se întâmplă minunea, găsiți aici mai multe detalii tehnice. Apropo, călătoria extraordinară despre care vă povestesc a fost inspirată din cărțile lui Jules Verne.

Turism, varianta next level. 

N-am avut prea mult timp să mă dezmeticesc că am ajuns într-o nouă sală de cinema multi-senzorială să vizităm La Vienne, departamentul în care ne aflam. Și nu oricum! A urmat un raliul ca la carte prin zona minunată a Franței, pus foarte bine în scenă cu ajutorul poveștii (un tip care întârzie la propria nuntă) și personajelor carismatice. Deși în dreapta mea o fetiță plângea de mama focului, am reușit să-mi reperez picioarele aproape de pământ, să văd colțul ecranului și, în sfârșit, să ma relaxez și amuz mai tare decât să mă sperii de experiența à la Formula 1. Am și râs cu gura până la urechi la virajele și glumele de pe traseu! Pavilionul unde se ține super-lecția de turism are un perete acvatic, o fațadă de 670 de metri pătrați pe care curge un mic râu. Nu de alta, dar La Vienne este râul care străbate departamentul cu același nume. Sympa, n’est-ce pas? 

“Aquajump” – atracția verii 2019 la Futuroscope

Știința și natura, în program. 

Nu vă imaginați că la Futuroscope inima doar bubuie boom-bang, ci se și bucură de imagini încântătoare, iar altături de minte tresare la informațiile inedite. Așa că m-am liniștit, ba era să adorm în scaunul roșu catifelat, cât am vizionat, cu ochii ațintiți de tavanul-ecran, unde se proiectau detalii, la microscop, din natură. Libelule, albine, broaște și, în general, viață colorată 4K. Apoi, în alt loc nou și uau, mi-a plăcut să descopăr, prin vocea actriței Marion Cotillard, una dintre preferatele mele, aventura spațială Dans les Yeux de Thomas Pesquet, proiectată pe cel mai mare ecran din Europa – KinéMAX, un punct de atracție pentru numeroși turiști. Inclusiv pe Google.ro, lumea caută informații despre “cum ajung la KinéMAX”. 

Poftă bună la joacă! 

La exterior, parcul e un furnicar. Lumea aleargă de colo-colo spre noi aventuri, ori stă pe iarbă să-și mai tragă sufletul. Copiii au la dispoziție locuri de joacă ingenioase. Furnici uriașe, tiroliene, elicoptere, avioane ori mașini de pompieri gata să fie descoperite. E raiul pentru mici și mari, un orășel al copiilor gândit în cele mai mici detalii și unde nu există plictiseală!

Într-un colț vezi cozi la înghețată, apoi te împiedici de o fanafară cu instrumentiști hazlii, îmbrăcați complet în roz, faci poze cu celebri les lapins crétins care dansează frenetic, iar în alt cadru o trupă de băieți talentați repetă de zor pentru show-ul de diseară, pe care știi sigur că nu vrei să-l ratezi. Cu sau fără pauze, distracția rămâne cuvântul de ordine!

Culmea, tot la Futuroscope am bifat și un meniu creat de un chef étoiléThierry Marx. Salată de roșii, chabichou du Poitou, rață și, la desert, cheesecake cu caramel beurre salé și pepene galben. Bun de top! Ah, ca o curiozitate – în fiecare an, la toate restuarantele și terasele de la Futuroscope se vând vreo 97 de kilometri de baghetă! De unde că, foamea e la fel de mare ca pofta de distracție.

Parcul Futuroscope e plin de statui grozave, realizate de artistul Jean-Louis Toutain, inspirate din viața cotidiană și bucuria de a trăi! 

Ca să mă scot, după frica teribilă pe care am trait-o în L’Extraordinaire Voyage, mi-am luat inima în dinți, cum se spune, și am acceptat să dansez cu roboții. Un fel de break-dance la 360 de grade – te afli bine fixat într-un scaun, ești dat peste cap, rotit și învârtit și… urli, de data asta, slavă Domnului, acoperit de muzica tare după un playlist by DJ Martin Solveig. Ține cam un minut explozia de adrenalină, timp în care, zău că nu ai vreme să te gândești la absolut nimic. Nada. Rien. Nici măcar să te întrebi de ce n-ai stat cuminte, pe margine, să dansezi cu picioarele pe pământ pe hit-ul Angele abia descoperit – Balance ton quoi, nu cocoțat la 7 metri, în brațul unui robot fie el și ultra-sigur. Auzi la ei, une ambiance de type boîte de nuit! Oare așa arată viitorul în materie de cluburi? 💃

Seara s-a încheiat cu un mojito și un concert live Colors in the Street, un band grozav chiar din Poitiers, urmat de un show grandios desfășurat în arena parcului, un imens teatru de vară plin ochi. Sinceră să fiu, eram prea obosită să răspund la chemările animatoarei (era deja ora 22.00), dar m-am bucurat de povestea de seară și am găsit încă un strop de energie să-l aplaud pe le lapin crétin. 🐰

Mă tem că…

Dacă aș mai încerca? Probabil că nu. O dată în viață mă gândesc că e suficient. Dacă am mai scăpat de frici? Habar n-am. E foarte posibil ca răspunsul să fie pozitiv, ori, cine știe, să mă fi ales oare cu temeri noi, ținând cont de un vis recent? Se făcea că mă aflam la un concert pe stadion și, deodată, scaunele pe care era publicul din fața scenei au început să se miște ca-n sălile de la Futuroscope și eu să mă învărt și să țip!

Mereu ceva nou.

Cu un public care revine constat, atracțiile se schimbă aproape de la un sezon la altul. Publicul trebuie sedus și deloc abandonat. Imaginați-vă că următoarea atracție e deja în plin șantier. Un roller-coaster nou-nouț intră în teste de Crăciun și va fi inaugurat în februarie 2020. Apoi, un simulator de cădere liberă (uau!) și o arenă cu 6.000 de locuri sunt în planuri pentru următorii doi ani. Iar peste încă 8, în zonă o să apară și un al doilea parc, plus petit. Uite că francezii se pricep excelent și la entertainment, nu doar la vin, lux, gastronomie și loisirs.

Sejurul complet la Futuroscope ține 2 sau 3 zile. Dacă vă tentează, să știți că totul este foarte bine pus la punct. Nu veți întâmpina niciun fel de probleme cu transportul, cazarea sau mâncarea. În parcul de distracții aveți tot ce pofiți și chiar mai mult! “Fiți realiști, cereți imposibilul”, obișnuia să spună René Monory, fondatorul Futuroscope. Are dreptate!

Fotografii: pagina de Facebook Futurosope. Aici, pe pagina de Instagram goinfashion.ro găsiți clipuri și fotografii din ziua vizitei mele la Futuroscope. 

Share it now!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *