“Flori de gheață” de la Tohani sau cum transformi niște struguri “urâței” într-un vin dulce și bun

Experiența Bordeaux mi-a stârnit și mai mult curiozitatea pentru vinuri. Și să știți că nu doar francezii se mândresc cu vinuri bune. Avem și noi cu ce ne lăuda. Tohani ne invită să gustăm, începând cu această primăvară, un pahar de “Flori de Gheață”, un vin alb dulce, cu povești faine din vie, de la ultimul cules, ‘ăl de iarnă. Un obicei pe care cei de Tohani îl știu, îl respectă și-l practică de secole. Strugurii urâței și neuniformi se adună când pișcă frigul, așa că la fiecare capăt de rând se aprind focuri și culegătorii poartă după ei găleți cu jar, ca să-și mai încălzească mâinile.

Dar e și multă migală la mijloc, lucrătorii din vie caută ciorchinii atacați de mucegaiul nobil, Botrytis Cinerea, responsabil de savoarea vinului din Tămâioasă Românească. “Flori de Gheață” e într-adevăr un vin muncit, iar când am dat cu nasul de aromele fructate – piersici și caise, ananas, migdale și vanilie – mi-am spus c-aș petrece o zi în frig și fum pentru dulceața din pahar. Specialiștii au altă descriere. “Flori de Gheață” – culoare galben-aurie și strălucitoare, densitate de vin dulce, structurat, gust caracteristic unui vin produs din struguri recoltați târziu.

„Un mucegai, un terroir special, așteptarea unei clime capricioase și umede. Uneori, în vie, oamenii sunt doar spectatori și așteaptă să se întâmple magia naturii. Este vremea culesului unui strugure urâțel și neuniform, dar special, din care cine are măiestrie poate obține un vin minunat. Flori de Gheață este un asemenea vin”, Ștefan Timofti, sommelier Tohani România.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți comanda “Flori de Gheață” de AICI. Merge de minune cu brânzeturi și desert!

Noul vin alb intră în portofoliul de creație Tohani România, alături de vinuri consacrate precum Valahorum – Essence de Roumanie, sau vinuri mai noi, Siel, lansat la sfârșitul anului trecut.

Fotografii: prin Tohani România

Share and cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *