Diana Vișan, trainer Face Yoga: „Încetează să-ți mai spui că ești bătrân!”

Pe Diana Vișan am cunoscut-o astă primăvară la un eveniment organizat de Choices. Când mi-a oferit cartea ei de vizită și am văzut ce scria în dreptul numelui – trainer Face Yoga Essentials – i-am propus, pe loc, un interviu. Nu puteam rata ocazia de a descoperi ce înseamnă practica inventată de japoneza Fumiko Takatsu și cum pot exercițiile faciale să-ți schimbe complet tonusul și să te întinerească. Deși în Asia și Statele Unite metoda e un adevărat fenomen de ani de zile, subiectul e destul de nou în România și merită detaliat. Așadar, după o vară plină, am ajuns să povestesc cu Diana despre tinerețe, ritualuri de frumusețe, Face Yoga și fericire, la o cafea, într-o după-amiază de toamnă.

Până să vă spun mai multe despre Face Yoga, vă invit să faceți cunoștință cu Diana, o femeie pentru care anii trec lin: „Să-ți accepți vârsta e cel mai firesc lucru din lume. Fiecare etapă a vieții vine cu beneficiile și frumusețile ei. Acum, la 51 de ani, mă simt mai bine cu mine ca oricând. Marele avantaj al înaintării în vârstă este că începi să ai mai mare încredere în tine. Te accepți mai ușor!”.

Anul trecut, Diana a decis să-și schimbe complet traiectoria profesională. Muncea de ani buni în departamentul financiar al unei importante bănci și a simțit că vrea să pună punct și să o ia de la capăt. Să-și facă un cadou, cum mi-a mărturisit: „Pur și simplu am simțit că trebuie să închei. N-a fost o decizie de moment, s-a copt într-un timp. Am considerat că odată cu împlinirea a 50 de ani e cazul să-mi fac un cadou și să încep o altă etapă în viață.” Nu e o hotărâre pe care să o iei ușor și sunt mulți oameni care te judecă, însă Diana a avut norocul să fie încurajată de prieteni și familie: „Părinții sunt cei mai mari susținători ai declarației mele de independență. Tata are 88 de ani, mama 80 și este o forță. Mă așteptam să fie mai circumspecți, dar m-au sprijinit”.

Diana, noua Diana!

„Dacă nu ai o meserie vocațională, un talent în care să investești, cred că e bine să tot explorezi. Ne schimbăm de-a lungul vieții, interesele sunt altele. Diana de acum nu e ca Diana de la 20 de ani. E normal să merg spre ce mi se potrivește mai bine, spre ce mă interesează azi. Niciodată nu e prea târziu.”

Cu mai mult timp la dispoziție decât de obicei, noua Diana a început să fie mai atentă la ce i se întâmplă și să învețe tot felul de lucruri interesante. Strict pentru ea. Sport și yoga făcea deja de mai bine de 10 ani, dar a început să meargă la workshop-uri și să o intereseze subiectul anti-aging. „Mi-am dat seama că tot în noi este cheia. Ca să găsim soluții și să ne menținem într-o formă fizică, mentală și spirituală bune, trebuie să fim mai aproape de noi înșine și să lucrăm cu noi. Mereu am căutat terapii care să mă ajute în primul rând pe mine, să rămân tonică și cu poftă de viață”.

Perioada ei de pauză a coincis cu momentul în care japoneza Fumiko Takatsu (profesoara care a reușit să-și corecteze cu ajutorul exercițiilor o asimetrie a feței suferită după un accident) a deschis certificările pentru Face Yoga, așa că Diana n-a stat mult pe gânduri și s-a înscris. Nu a avut o miză de la început, dar în cele 4 luni cât a ținut cursul on-line și-a dat seama că ar putea să le predea și altora metoda pe care o învățase direct de la sursă. Au urmat evaluari constante, workshop-uri live cu Takatsu și, în final, examenul. „Mi-am dat seama că atunci când îi înveți și pe alții, înveți și tu mult mai profund. Dacă în iulie 2017 am început cursul de Face Yoga, în octombrie am primit certificarea și am avut avut primul workshop de Face Yoga din România. A fost foarte emoționant! Nu e ușor să te afli față-n față cu atâtea femei curioase, poate și neîncrezătoare”. Feedback-ul însă a fost peste așteptări, mai ales că în sală au fost și trei medici, toți cuceriți de metoda de întinerire prin posturi, exerciții de mimică, sunete rostite mai apăsat. Un workshop tipic de Face Yoga începe cu o scurtă introducere despre metoda simplă și non-invazivă de întinerire, apoi urmează posturile propriu-zise, urmate de un timp pentru întrebări, răspunsuri și ceai.

Diana, trainerul Face Yoga Essentials

În primul rând trebuie să știți că Face Yoga nu este un sport. E mai degrabă o rutină de întreținere și menținere a tonusului, și nu doar la nivelul feței, a tonusului în general. Se lucrează foarte mult cu postura și, dacă reușești să stai cât mai drept, cu capul mai înălțat, să nu privești în jos, deja întreaga ta apariție ia o altă formă. La fel când mergi, când privești în ochii cuiva, ș.a.m.d.

Face Yoga se adresează femeilor începând cu 35-40 ani. Este vârsta la care ridurile devin vizibile. La 20 și ceva de ani versus 30 de ani, chiar dacă le vezi, ridurile se duc repede cu odihnă bună, iar cu un pic de bronz par că au dispărut. Doar că ele nu au plecat nicăieri, sunt acolo, dar nu le conștientizăm. Iar dacă nu ne deranjează foarte tare, nici nu prea ne ocupăm de ele.

Orice emoție pe care o avem se vede pe chipul nostru. Poți să-ți dai seama după fețele oamenilor cât de mult râd sau, de exemplu, dacă au momente de tristețe mai adânci. Diana mi-a spus că fericirea se observă la ochi – linii de râs faci numai la râsul sincer. Râsul natural e atunci când ridurile de la ochi formează laba gâștii! În schimb, tristețea sau dezamăgirile se văd în colțurile gurii căzute. Iar încruntarea și preocuparea lasă semne întotdeauna pe frunte. Nu degeaba există expresia “frunte brăzdată de gânduri”.

Vestea bună că aceste semne de pe chipul nostru pot fi estompate cu ajutorul Face Yoga, nu doar cu botox sau acid hialuronic. „Eu mi-am făcut botox cu niște ani în urmă. Am avut această experiență, dar pentru mine nu e o soluție. Nu e ceva ce poți să faci toată viața. Plus că, după nenumărate proceduri, pielea s-ar putea să arate mult mai rău  decât înainte”.

În orele de Face Yoga cu Diana Vișan sunt o serie de exerciții specifice pentru fiecare zonă a gâtului și feței – frunte, obraji, bărbie, ridurile din jurul gurii. Multe dintre ele sunt un pic caraghioase, așa că s-a întâmplat să fie hohote de râs la clasele de Face Yoga. „Pornim de la nivelul feței, conștientizăm ce se întâmplă cu mușchii feței, care este mimica pe care o avem, iar atenția acesta se duce și în restul corpului. Iar apoi, încet-încet, ajunge să se resimtă și în alte aspecte ale vieții noastre. Și ăsta-i marele câștig!”, îmi spune Diana.

O mișcare Face Yoga pe care o putem face oriunde se cheamă „uau”. Rostim „uau” într-o manieră exagerată, lăsând fruntea foarte relaxată. Facem mișcarea doar din musculatura gurii și a obrajilor – 3 serii a câte 10-15 repetări. Exercițiul activează mușchii feței și crește circulația sangvină. Simți ca atunci când ai mici furicături, observi o roșeață a pielii, semn că se întâmplă ceva. E genul de exercițiu pe care poți să-l faci oriunde. Iar pentru relaxarea frunții, pui palmele peste frunte și faci un ușor masaj, apeși ușor, ridici și cobori pielea cu fermitate. Vrei să-i spun mușchiului, relaxează-te!

Mereu tineri

Diana mai are câteva certificări și cursuri în zona de anti-aging și mi-a spus că nu o sperie deloc bătrânețea. Mai ales că perioada tinereții s-a prelungit. Până la 60 de ani suntem încă tineri iar după 60 ar începe vârsta a 2 – a și bătrânețea abia de pe la 80. Cam ăsta ar fi noul trend. În plus, treaba asta cu tinerețea mai ține și de felul în care te vezi. Poți să ai zile în care să te simți bătrân și la 20 sau 30 de ani.

„Prima regulă pe care am învățat-o la cursuri este următoarea: Încetează să-ți mai spui singur că ești bătrân! Sau că ai momente de om bătrăn, senior moments, cum spun englezii. Genul acela de dialog, “vai am uitat cheile pentru că am îmbatrânit”, “sunt bătrân, normal că nu mai țin minte” nu are ce căuta în mintea ta”. Chiar dacă moștenirea genetică este importantă, și mai importante sunt stilul de viață și ritualul de îngrijire. Așa că am rugat-o pe Diana să-mi spună care sunt regulile ei, aplicate pe câteva categorii de vârstă.

„La 20 de ani e important să ai a o igienă a feței foarte bună. E vital să nu neglijezi partea de îngrijire de rutină chiar din adolescență. Regula de bază – curățare, un pic de tonic și hidratare.

La 30 de ani încep să se schimbe lucrurile, dar nu la 30 de ani fix. Eu la 33 am simțit schimbările și-am început să merg la un cabinet cosmetic o dată pe lună. E necesar pentru că are a face cu regenerarea celulară care se întâmplă la 28 de zile. Pe măsură ce înaintăm în vârstă ritmul de regenerare celulară crește la 30, 40, 50 de zile.

La 40 de ani semnele de îmbătrânire sunt mai evidente și avem nevoie de mult mai multa îngrijire și hidratare a pielii. Iar la 50 de ani, ziua mea începe fără excepție cu o bună curățare a feței. Eu folosesc un gel de la Avene, apoi tapotez pielea cu un prosop, nimic brutal. După folosesc un tonic pentru că reechilibrează PH-ul pielii, apoi urmează serumurile – cele mai bune produse de hrănire pe care le putem folosi. Au colagen, retinol, acid hialuronic. Mai pun o cremă hidratantă și… gata! Am și rutina de exerciții Face Yoga. Eu le fac mereu dimineața. Dar sunt posturi care pot fi făcute în trafic, la birou, în lift sau când gătești, când te uiți la un film. Odată ce a ai învățat rutina, ți-e mult mai ușor să o aplici fără oglindă. Important e să fii consecvent și să practici zilnic Face Yoga. Altfel nu vei vedea rezultate. Ca la sport, constanța e secretul!”

Pe Diana Vișan o găsiți, aici, pe site-ul Face Yoga Essentials și pe pagina de Facebook, aici. Diana organizează sesiuni de grup sau ore particulare, pentru cei care vor să se ocupe cu precădere de o anumită zona a feței, sau își doresc mai multă atenție și să-și monitorizeze evoluția. E ca și când ți-ai lua antrenor personal, doar că de data aceasta ai grijă și-ți exersezi mușchii mici ai feței. Diana Vișan ține ore de Face Yoga și pe Skype, așa că o puteți contacta cu încredere de oriunde.

Fotografii: prin Diana Vișan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *