Chec franțuzesc cu dragoste – Marbré au chocolat

chec

În week-end am descoperit pe site-ul Le Monde o rețetă de chec delicios, cu iaurt și ciocolată neagră. Cum eu n-am cuptor bun, l-a făcut sister la Piatra-Neamț, aseară, și a ieșit genial. Checul franțuzesc Marbré au chocolat, după o rețetă de Carole Saturno, jurnalistă și scriitoare de cărți pentru copii, se face musai cu dragoste și ingrediente de cea mai bună calitate. “E o prăjitură clasică și ușor de făcut. De cele mai multe ori, o gătesc cu Martin, mezinul meu de 4 ani. E o rețetă pe care am moștenit-o de la mama, însă, între timp, ingredientele s-au mai schimbat. Am înlocuit margarina cu unt, laptele cu iaurt, făina albă cu făină intermediară bio, am folosit mai puțin zahăr. E o prăjitură grozavă când o faci cu ingrediente bune”, spune Carole Saturno.

Așadar, iată rețeta:

♥ Timp de preparare: 30 minute

♥ Timp de coacere: 45 minute

♥ Ingrediente pentru 8-10 porții

120 g ciocolată neagră 70% cacao

100 g unt de foarte bună calitate

4 ouă bio

180 g zahăr bio din trestie de zahăr

1 iaurt cu vanilie din lapte de vacă (Daca nu găsiți, merge și iaurt natural în care adăugați vanilie. La Mega Image există iaurt cu vanilie în gama Eco Delhaze)

220 g de făină bio tip 80 (sister a pus făină albă)

2 lingurițe praf de copt

O pișcătură de sare – Fleur de Sel sau Sare de Maldon

Opțional – 6 boabe de cacao crudă

♥ Preparare:

♥ Întâi preîncălziți cuptorul la 165 grade. Rupeți ciocolata în bucățele mici, puneți-le într-un bol și topiți-le la baie de aburi. Atenție, bolul cu ciocolata nu trebuie să atinga apa care fierbe! Tot aici adăugați boabele de cacao, dacă aveți. Sora mea nu a pus și tot a ieșit tare bun.

♥ Omogenizați untul într-un castron, bateți spumă albușurile cu zahărul, apoi adăugați gălbenușurile, iaurtul cu vanilie și amestecați bine. Apoi, puneți untul, sarea și făina (praful de copt se adaugă tot în făină) în 2-3 rânduri, mixați cu o spatulă până când pasta devine unitară.

♥ Puneți jumătate din această pastă în ciocolata topită și amestecați bine. Într-o tavă de chec, tapetată cu unt, vărsați alternativ când un strat de pastă cu vanilie, când un strat de ciocolată, și tot așa, de 5-6 ori. La final, cu un cuțit, faceți un oval sau un opt deasupra ca să amestecați artistic cele două culori.

♥ Acum e timpul să băgați checul la cuptor în jur de 40-45 de minute! După ce s-a copt, îl lăsați să se răcească și gata. Poftă bună!

Fotografia din deschidere și rețeta – Le Monde

Share now! Be nice and sweet!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *