Ce porți vara în picioare: Bensimon, Birkenstock, Avarca și Ancient-Greek-Sandals

bensimon

Vara trecută mi-am cumpărat prima pereche de Birkenstock și le-am purtat aproape fără pauză. Acum două veri n-am ieșit din avarcas, sandalele mele spanish cu salamandră, cumpărate de la Barcelona. Iar de mai multe veri visez la Ancient-Greek-Sandals. Cât despre Bensimon, par să fie hit-ul verii și în 2017. Înainte să porniți la shopping vă invit la o scurtă lecție de fashion marketing, despre cum să faci istorie dintr-o pereche de sandale ortopedice ori teniși obișnuiți.

bensimon

♥ Casual și colorați. Bensimon este pentru francezi cum e Converse pentru americani. Tenișii chic și très parisien Bensimon se trag din vestiarul soldaților. Unii zic francezi, alții americani. Au apărut în ‘82, când frații Serge și Yves Bensimon, moștenitorii celebrei mărci cu același nume, au cumpărat un stoc imens de teniși militari albi, speciali pentru gimnastică. Ca să-i vândă mai ușor s-au gândit să coloreze pânza din bumbac. Însă semnul distinctiv Bensimon a rămas vârful din cauciuc alb cu mici striații în relief. Succesul a venit din prima și moda Bensimon a trecut cu brio proba timpului. De atunci, în fiecare vară, apar colecții noi, serii limitate, imprimeuri inedite și colaborări interesante. Jean-Paul Gaultier, Cacharel, APC sau Ventilo au lansat propriile variante de Bensimon.

tenisi bensimon

După cel de-al doilea Război Mondial, Charles Bensimon a început să importe haine second hand de la americani, și a lansat marca Bensimon. Apoi, afacerea a fost preluată de fiul său, Simon Bensimon, care s-a apucat să vândă uniforme miliare, iar nepoții, Serge și Yves Bensimon, sunt responsabili de succesul pe care îl are azi marca în lumea întreagă. Brand-ul Bensimon este recunoscut grație tenișilor iconici, dar și stilului vestimentar simplu și modern. Cu șiret sau bandă elastică, sigur o să găsiți perechea preferată de Bensimon. Prețurile pornesc de la 30 euro perechea. Îi puteți comanda de AICI.

birkenstock

♥ Cine s-ar fi gândit că germanii vor cuceri fashion editorii cu o pereche de sandale ortopedice, Birkenstock. Jurnaliștii vorbesc despre brand-ul cu o istorie de 243 de ani! ca despre “frumoasa adormită”, care, odată ce-a apărut în Vogue și alte reviste prestigioase, dar mai ales în picioarele vedetelor de la Hollywood (Jessica Alba, Naomi Watts, Heidi Klum, Miranda Kerr), s-a trezit celebră peste noapte și, uite așa, marca și-a triplat cifra de afaceri. Legendarele sandale au fost create în 1963 de Karl Birkenstock și au cucerit lumea 50 de ani mai târziu. Deși cei de la Birkenstock susțin că puțin le pasă de fashion, sandalele lor au fost primele în topul căutărilor Google (la capitolul shoes), vara trecută, în 2016. Prețul pentru o pereche de Birkenstock pornește de la 30 dolari pentru variantele din plastic și ajung la peste 100 dolari, modelele din piele. Le comandați de AICI.

birkenstock

Și dacă ne uităm la moda străzii, cu siguranță, ocupă un loc fruntaș și în 2017. O să le vedeți la festivaluri, la mare, în oraș, asortate la rochii romantice, shorts sau ținute sport. Și, mai nou, Birkenstock face… paturi și cosmetice! Pentru că, nu-i așa, trebuie să fim frumoase din cap până în picioare.

avarcas

♥ Nu mai puțin celebre sunt Avarcas, sandalele  made in Insula Minorca sau Menorca, insula balneară care aparține Spaniei. Înainte le-au purtat țăranii, undeva la începutul secolului XX, acum le încalță chiar și Regele Filip, în vacanțe, spaniolii de rând și turiștii din toată lumea. Și eu mi-am cumpărat o pereche când am ajuns la Barcelona. Modelul original se fabrică în mai toată Spania și pielea vine musai din Menorca. Iar dacă talpa nu-i din cauciuc, Avarcas nu sunt autentici. Riudavets, Solillas și Avarcas sunt câteva dintre mărcile care respectă întru totul procesul tradițional de manufactură. Eticheta cu inscripția “Avarca de Menorca” certifică originalitatea. Succesul Avarcas a făcut zeci de firme să comercializeze modelul. Până și în “.ro” sunt nenumărate magazine on-line care vând sandalele faimoase. Le descoperiți la o simplă căutare pe Google.

sandale grecesti

♥ Sandale chic fabricate în Grecia, inspirate din tradițiile elene și mitologia greacă. Mă număr printre puținii muritori care n-au călcat încă pe tărâmul zeilor. Dacă aș fi vizitat Atena sau plajele lor sclipitoare, mai mult ca sigur mi-aș fi cumpărat suveniruri în sandale din piele cu nojițe. Ancient-Greek-Sandals e brand-ul pe care l-am descoperit pe net-a-porter acum câțiva ani și tot de atunci visez cu ochii deschiși la o pereche de sandalele aurii minunate. Nu demult, am făcut un research și-am descoperit sandale grecești handmade și pe etsy.com.

sandale grecesti

Ancient-Greek-Sandals s-a lansat în 2011 și, în numai 6 ani, se laudă cu 400 de magazine și comenzi în 50 de țări din toată lumea. Sandalele sunt fabricate manual, în centrul Atenei, excepție fac modele din plastic care vin din Italia. Înainte să lanseze Ancient-Greek-Sandals, Christina Martini, co-fondatoarea mărcii, a absolvit Cordwainers College, la Londra, celebra școală pentru shoe design, apoi, a desenat pantofi pentru Balenciaga și Louis Vuitton. S-a întors în Grecia, țara natală, l-a cunoscut pe Nikolas Minoglou și-au riscat împreună să producă sandale în plină criză economică. Pariul a fost câștigat. Anul acesta, Ancient-Greek-Sandals a lansat o colecție capsulă, Grecia vs. Etiopia, în colaborare cu Lemlem, brand-ul modelului Liya Kebede.

Dincolo de faptul că sunt foarte ușor de asortat, confortabili și perfecți pentru vacanța de vară, cel mai mișto e că tenișii Bensimon, ori sandalele BirkenstockAvarcas și Ancient-Greek-Sandals sunt unisex și se poartă în cuplu, ba chiar în familie. În plus, de demodat, nu o să se demodeze niciodată. Voi ce purtați în picioare vara aceasta? ♥

Share is fashion. Goinfashion!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *