“Blonda Desăvârșită”: Cum am ratat “drumul berii”, dar i-am aflat gustul

În cea mai ploioasă zi de vineri s-a întâmplat să fiu invitată la primul tur organizat de Silva, în cinstea făuritorilor de craft. Prea multe detalii nu știam. Aveam doar o adresă – Calea Șerban Vodă 33 – la care trebuie să ajung musai la ora 17.00. Fix. Fix. Deși m-am pornit la drum din timp, furtuna blocase orașul, așa că am întârziat motivat mai bine de o oră. ⏰ Norocul meu că Ioana de la Conan PR s-a îngrijit să mă culeagă de pe drum și, astfel, să nu ratez întreg evenimentul. Gașca de jurnaliști, deloc încurcați de intemperii, vizitase deja Casa de Târgoveț, una dintre cele mai vechi din București, și mergea, la pas, spre atelierul lui Ciprian Manda, arhitect, iubitor de lemn și un adevărat făuritor de craft. I-am prins din urmă grație UBER și, după tunete și fulgere, la propriu și la figurat, în sfârșit m-am relaxat și-am descoperit oameni faini, gusturi inedite și povești interesante.

Imaginați-vă atelierul lui Ciprian Manda, plin de obiecte de mobilier, lemn și scule, transformat ad-hoc într-un mini-bistro. Sticlele de Silva s-au asortat de minune cu peisajul, la fel și gustul. Chef Alex Dumitru a avut grijă de meniu și ne-a răsfățat cu bunățăți românești – pogăcele cu brânză de oaie și ștevie, pastă de jumări de mangalița cococi pe plită și sfeclă murată, pandișpan cu soc și căpșune românești. Toate au mers perfect cu berea sută la sută românească, trio-ul Silva – Blondă Desăvârșită, Neagră Legendară și Mândră Românească. Cea din urmă e făcută fix pe gustul românilor, din malț prăjit mai intens. Nu de alta, dar românii nu prea sunt prieteni cu amarul, ne-a spus Adrian Cărădeanu, expert în bere.

Apogeul a fost când chef Alex Dumitru ne-a pus pe masă o cutie imensă cu crochete din mălai, un fel de tortillas mexicane, dar mult, mult mai gustoase. Un pic sărate, un pic uleioase, numa bune de asortat cu o Blondă Desăvârșită de la Silva. Am aflat că se fac din mămăligă, dar, ca să-ți iasă, e musai să ai un dezumidificator în bucatarie. Așa că, dacă v-am făcut poftă, nu vă rămâne decât să treceți pe la Bistro Ateneu și să-i cereți chef-ului bunătatea.

Seara s-a încheiat, la apus, pe acoperișul Gastropub, cu trei povești despre importanța proiectelor pe termen lung. Așa cum e Silva. “Aveți răbdare. Construiți planuri în timp și gândiți-vă și la ceilalți. O să iasă!”, ne-a spus ghidul nostru Cristian Cismaru.

Anul acesta, Silva inspiră consumatorii să se gândească mai mult la pasiunile lor și îi invită să-și ia porția de inspirație din cele 4 meserii prezentate la tururile ghidate Făuritori de Craft. Pentru că berea Silva nu este doar deschizător de gusturi noi, ci deschide și atelierele Făuritorilor de Craft din Capitală.

Tururile ghidate Făuritori de Craft

Pe cât de mare e Bucureștiul, pe atât de multe locuri ascunse de privirile curioase găsim în el. În special atelierele unde făuritorii de craft își fac cu pasiune meseria. Obiectele lor sunt cunoscute de mii de oameni, dar universul în care ele sunt făurite rămâne încă un mister pentru mulți dintre noi. Așadar, curioși din toate colțurile, Silva vă invită, în perioada mai – septembrie, acasă la meseriașii din capitală.

Fiecare tur ghidat este dedicat unei meserii cu poveste și condimentat cu degustări de bere și rețete inspirate din fiecare craft în parte. Sub forma unor trasee ghidate prin București, tururile încep cu vizita unui loc emblematic pentru craftul vedetă și se continuă cu descoperirea atelierului făuritorului. Aici food pairingul intră într-o altă dimensiune și se asezonează nu doar cu berea, ci și cu meseria prezentată, iar invitații au ocazia să guste din preparatele unor făuritori de gust greu de refuzat: Alex Dumitru, Alex Iacob și Toni Godeanu. Ultima oprire a turului este una simbolică, într-un loc la înălțimea potrivită cât să deconecteze participanții de la cotidian.

Ghidul celor patru tururi este Cristian Cismaru, fondatorul Asociației My Transylvania și unul dintre promotorii mișcării Slow Food în România. Cristi va purta curioșii în lumea făuritorilor și le va povesti despre local, cultură, patrimoniu, gastronomie, gusturi și simțuri. Da, toate într-un singur tur! În plus, toate cele patru ediții îl vor avea alături pe Adrian Cărădeanu, expert în bere.

Cristian Cismaru, fondator al Asociației My Transylvania și ghidul celor 4 tururi din campanie, crede că „fiecare loc are o poveste și multe dintre ele abia așteaptă să fie descoperite. Așa că ne-am propus să spunem povestea unor oameni pasionați de meșteșugul lor. Însă nu oriunde, ci în atelierele lor, acolo unde își făuresc obiectele și craftul. Și cum mâncarea face orice experiență memorabilă, ne-am gândit să asezonăm fiecare tur cu câte un meniu local inspirat din universul făuritorului, servit alături de o bere cu poveste. Ne dorim mult ca, la finalul celor 4 tururi, să ne uităm cu mai multă atenție la poveștile din jurul nostru, la lucrurile făcute cu pasiune și cu ingrediente alese cu grijă, cu respect față de loc și moștenirea primită.” 

 „Craftul este unealta prin care fiecare dintre noi își exprimă autenticitatea. Este un portal către lumile noastre interioare și este de datoria fiecăruia să-l descoperim. Silva l-a descoperit, este pasiunea pentru berea craft. Al tău care e? Ca să-l găsești mai ușor, Silva își propune să te ducă mai aproape de făuritorii pasionați, să descoperi o parte din universul lor, să le afli poveștile și să te lași inspirat de ei”, spune Anca Mușat, Director Marketing HEINEKEN România

Fiecare tur are un număr limitat de locuri, iar înscrierea se face aici, pe pagina oficială Facebook Silva.

Iată programul:

 🍺 26 iulie – Făuritori de Craft – Tur dedicat fotografiei

Făuritor de momente: Ștefan Dinu, Allkimik

Chef: Alex Iacob

Aflăm secretele fotografiei analog în studioul Allkimik. După 12 ani de avocatură, Ștefan Dinu a devenit fotograf specializat în ambrotipie. Povestea lui o vom afla în cadrul turului, dar și despre cum se declanșează fotografiile cărora nu le putem da like, love and share. Meniul dedicat fotografiei va fi realizat de chef Alex Iacob.

🍺 27 septembrie – Făuritori de Craft – Tur dedicat muzicii

Făuritor de sunete: The Mono Jacks

Chef: Toni Godeanu

Ultimul tur ne poartă acasă la băieții de la The Mono Jacks, pe scena privată din studioul Overground Music. Avem ocazia să descoperim universul muzical al trupei și să ne punem pe note gândurile și emoțiile alături de ei. Melodiile vor fi condimentate de preparatele lui chef Toni Godeanu.

În final, vă mai spun ce mult m-am bucurat când am descoperit în căsuța de mail “mulțumiri eroice” de la Silva. Încă un motiv să mă felicit că nu m-am întors din drum în vinerea furtunoasă. Cheers!

Fotografii: Cătălin Georgescu 

Share now! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *