Atelier 437 km, drumul lui Vasile Rotariu de la pasiune la succes

vasile rotariuPovestea lui Vasile Rotariu, omul talentat din spatele Atelier 437, începe în vârf de munte, pe Ceahlău, și se desăvârșește în jungla urbană, la București. Până să-și pună la treabă talentul artistic și să meșterească genți faine din piele și alte accesorii minunate, Vasile a schimbat câteva job-uri, case și orașe.

A fost un drum cu suișuri și coborâșuri, ocoluri mari și mici, schimbări și coincidențe de tot felul. Călătoria lui Vasile Rotariu, de la pasiunea pentru marochinărie, la propriul atelier, a fost lungă dar a meritat pe deplin.

437 sunt kilometri de pe Ceahlău la București.

Primii pași

Vasile Rotariu și-a început traseul la Durău, locul unde a copilărit și s-a apropiat de natură. A desenat mult în școala generală, la Piatra-Neamț, încurajat de doamna Dașchievici. O profă pe cinste care îi spunea mereu cât de bun e la desen și-l scutea de la orele de mate. În clasa a VIII-a, n-a ascultat-o și-a dat admitere la Liceul Forestier iar pasiunea lui pentru desen a luat o neașteptată pauză.

Însă îndemânarea a exersat-o permanent în casa părinților și i-o datorază tatălui. El l-a învățat, de mic, cum stă treaba cu bricolatul prin gospodărie. L-a pus ba să-și repare bicicleta, ba să schimbe lanțul, ori roata. Însă amintirea cea mai vie este legată de momentul în care a fost nevoit să coasă o minge din piele. Și nu cu mașina de cusut a mamei, ci cu ac și ață. Chiar dacă a pus desenul în cui pentru o perioadă, lui Vasile i-a plăcut mereu să cioplească în lemn iar când mergea în vacanțe, la bunici, era una dintre preocupările lui preferate. Cioplitul și urcatul pe munte.

“Mai ales iarna, când se stătea mai mult prin casă, luam o bucată de lemn, un cuțit, începeam să cioplesc și să fac mici ornamente. Nu era nimic extraordinar. Apoi, m-am apucat să adun diverse lucruri din pădure. Eram atras de tot felul de forme ciudate din lemn pe care le aduceam acasă. Îmi transformasem dormitorul într-un home-deco, Vasile Rotariu.

ceahlau

Vasile Rotariu a urcat pe Ceahlău de nenumărate ori și a (re)descoperit frumusețea muntelui în toate anotimpurile

Escalada

Fără prea mare legătură cu talentele lui bine ascunse, Vasile alege facultatea de Inginerie, la Bacău. Profil – Utilaj Tehnologic în Industria Alimentară. E drept că l-a salvat cursul de desen tehnic, însă și științele exacte au rostul lor în viața unui artist. Mai ales că îi plăcea geometria. În plus, iubește dintotdeauna să surprindă lumea în fotografii așa că declanșarea obiectivul i-a hrănit creativitatea. Dar, așa cum vă imaginați deja, n-a profesat nicio zi în domeniul în care a fost licențiat.

atelier 437

De la mingea de piele cusută în copilărie, de nevoie, azi, Vasile Rotariu coase cu drag, ac, ață și migală toate gențile și accesoriile din piele marca Atelier 437

Ascensiunea

În 2005, la sfârșitul facultății, Vasile Rotariu se îndrăgostește și se mută de la Bacău la București. Câțiva ani mai târziu, în 2012, ajunge să locuiască într-o casă veche pe strada Paleologu, colț cu Mântuleasa, o casă foarte frumoasă și care-l inspiră: “Locul acela mi-a deschis apetitul și ochii!” Începe să deseneze din nou, să repare lucruri și să facă tot felul de mici obiecte decorative iar după o vizită acasă, la Neamț, și o plimbare pe malul lacului Izvorul Muntelui, se întoarce în Capitală cu o vâslă ruptă. O recondiționează, o pictează și-i dă o nouă viață.

Atelier 437

Curiozitate și pricepere made in Romania. În Atelierul 437 se ascultă Guerilla și se muncește cu suflet

“Paleta era dintr-un lemn destul de finisat de apă și timp, dar era ruptă. Și, ca printr-un făcut, la câteva sute de metri am găsit și coada vâslei. Sau cel puțin am găsit o bucată care mi se părea mie că se potrivește perfect. Le-am luat, le-am pus în portbagaj și le-am adus la București. I-am făcut vâslei un sistem de prindere, am asamblat-o, am vopsit-o și-am decorat-o cu un model geometric”, Vasile Rotariu.

Vâsla e rampa lui de lansare la apă și momentul în care Vasile Rotariu începe să se gândească serios la propriul atelier de creație. Atelier 437. Wood. Leather. Wool. În tot acest timp, muncește la o companie de salubritate, unde se ocupă cu participarea la licitațiile publice, apoi la Renault corporate. Așa ajunge să călătorească mai mult și să ia contact cu universul artizanilor din Maroc și e captivat. Pe post de suvenir, se întoarce din Tanger cu o geantă mare, de umăr, foarte frumoasă, din piele. E o geantă pentru care a negociat intens înainte să o cumpere și pe care o mai are și astăzi. Nu e nicio coincidență pentru că n-a mai durat mult până când Vasile a început să cumpere de prin târguri bucăți de piele și să-și facă primul său portofel.

Atelier 437

Pe lângă genți, la Atelier 437 găsiți tot felul de accesorii mici din piele: penare, portofele, brelocuri

“Am rugat un designer să-mi facă un portofel minimalist. Voiam să fie mai mic și simplu iar tipul m-a refuzat cu eleganță pentru că îi ceream ceva ce el nu producea. Atunci, mi-am zis hai să încerc să-l fac eu. De ce nu?”, Vasile Rotariu.

logo 2Pentru că a fost mulțumit de rezultat a început să se documenteze, să urmărească tutoriale, a investit în unelte, materiale, ață, unele comandate din Statele Unite.

A prins curaj, iar prima geantă de la A la Z, făcută cu mâinile lui i-a cumpărat-o, cadou pentru soție, un coleg de la Renault.

A fost cel mai bun feedback și un imbold care l-a pus mai serios pe treabă și, în 2015, trece la fapte. Înregistrează marca, îi dă brandului identitate și desenează după zeci de încercări un logo-ul de toată isprava și plin de simboluri.

Înainte să vă spun ce reprezintă, vă invit să-l analizați cu atenție și să descoperiți voi ce se ascunde în imaginea ciobănașului.

Ați văzut munții, cabana, soarele, luna și bradul? Dacă nu, priviți-l din nou.

Sunt fascinat și legat sufletește de Ceahlău. Iar logo-ul e inspirat din plăcerea de a merge pe munte și e o combinație de mai multe elemente. Acolo am copilărit și de fiecare dată când vreau un moment de liniște și de reîncărcare știu unde să merg. Mă inspiră natura și oamenii”, Vasile Rotariu.

ceahlau

 Vasile Rotariu este pasionat dintotdeauna de fotografie iar cele mai frumoase instantanee le-a surprins pe munte

Atelier 437 La primul târg la care participă Vasile Rotariu cu gențile Atelier 437 folosește vâsla reparată și încă una șlefuită de el, la stand, ca elemente de decor. Emoțiile și entuziasmul începutului îl fac să le vândă, pe loc, unui fotograf. Deși apoi i-a părut rău și acum e ușor nostalgic, îmi spune că a învățat să nu se mai atașeze de lucruri și e bucuros că a descoperit una dintre vâslele lui, nu demult, într-o fotografie, pe Instagram.

Kilometrul zero

Pe la evenimente și târguri din București și alte orașe o să-l vedeți pe Vasile Rotariu cu cheia de gât. Și nu e orice cheie. Are șnur și husă lucrate în piele chiar de el. Iar masa pe care își expune lucrurile faine, marca Atelier 437, e decorată cu tot felul de obiecte descoperite în plimbările la munte, ori la mare. Însă până să ajungă să-și prezinte public colecțiile, Vasile Rotariu muncește de zor o bună perioadă de timp și are propria rutină în atelier. Ascultă Radio Guerilla, desenează, măsoară, taie și coase mereu cu imaginea publicului țintă în minte și are un carnețel mic unde își notează ideile noi. A făcut-o și în timpul interviului, dar nu o să vă spun despre ce este vorba pentru că e o surpriză.

Sunt un tip foarte exigent. Nu-mi place să fac neapărat lucruri la modă, ci accesorii clasice care să fie purtate oricând. Pentru mine un produs e ca un proiect iar când îl termin cu bine sunt mulțumit și recunoscător. Cred că în orice lucru pe care îl faci trebuie să existe plăcerea de a-l face”, Vasile Rotariu.

Cât am stat la povești, Vasile mi-a zis de câteva ori că el nu este designer și mai are multe de învățat. Însă a recunoscut, într-un final, că are imaginație, mâini dibace și e un pui de antreprenor. Un antreprenor căruia i-ar plăcea tare mult ca cei din branșă să fie mai uniți și mai deschiși spre colaborare.

Geanta piele Atelier 437Culmea

Chiar dacă au mai fost devieri de la drumul bun și momente când s-a gândit să renunțe, acum, Atelier 437 are un traseu bine marcat și țintește sus. Care este noul vârf pe care vrea să-l cucerească Vasile Rotariu? Își dorește un loc al lui, un magazin mic, cu genți, accesorii, haine, poate și cărți, ceai, cafea și povești. Vizualizează deja un spațiu cald, într-o casă din Micul Paris, în Bucureștiul Vechi, unde să-și întâlnească mușterii și să-i invite în atelierul lui. Atelier 437.

Până atunci, vă invită să descoperiți gențile și accesoriile Atelier 437 AICI, pe pagina de Facebook, și AICI, pe contul de Instagram, iar cât se poate de curând, într-un shop online. Iar dacă vreți să-i dați de lucru lui Vasile Rotariu, îi scrieți, îi povestiți ce fel de geantă vreți (lemn cu piele, denim cu piele, cânepă cu piele) și dacă sunteți din București v-o livrează personal.

Fotografii: prin Vasile Rotariu

Share is good and fashion! Goinfashion!

 

3 thoughts on “Atelier 437 km, drumul lui Vasile Rotariu de la pasiune la succes

    1. Am vazut o la Materia, neagra, piele intoarsa, omulet mergaret….nu am putut sa o iau atunci, dar inca ma gandesc la ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *