Albastru-turcoaz, vinul fenomen al verii 2018!

După roșu, alb și rosé, vinul bleu-turcoaz prinde tot mai mult teren. Culmea, tocmai în patria vinului, Franța. Licoarea e cât se poate de naturală iar culoarea bizară a chardonnay-ului produs în sudul Spaniei și vândut în Hexagon provine chiar de la coaja strugurilor roșii, nu în urma unor experimente chimice precum ați putea crede.

Vinul botezat Vindigo e 100% natural, n-are zahăr adăugat, și ajunge turcoaz după ce a fost filtrat prin coaja strugurilor. Anthocyanins (de la grecescul anthos – floare –  și kyaneos – albastru închis) se numește substanța responsabilă de pigment și e aceeași pe care o întâlnim la mure, afine, boabe negre de soia.

Vindigo e un aperitiv ideal pentru vară, bun de băut la plajă sau la piscină. Are doar 11% alcool, nu este un vin tare, are gust de fructe – cireșe, fructul pasiunii și afine. Se apropie de rosé-ul franțuzesc. E un vin festiv!, spune René Le Bail, omul de afaceri francez care vinde turcoazul la Sète, un port din sud-estul Franței. Le Bail a comandat deja 35.000 de sticle, vrea să vadă dacă e rost de investiți pe termen lung sau un trend sezonier.

Somelierii care l-au degustat n-au fost neapărat încântați, însă nici nu l-au renegat. Sticla de vin albastru-turcoaz costă între 12 și 18 euro și deocamdată îl găsiți la Sète, ori on-line – se comandă de pe pagina de Facebook Vindigo. Tot acolo găsiți și o rețetă de coctail cu șampanie/prosecco, lămâie și, desigur, vin albastru. Cin-Cin!

Acesta nu e primul vin albastru. În urmă cu doi an, un alt producător spaniol de vin – Gïk – a încercat, dar n-a reușit să-și vândă vinul azuriu în supermarket-urile din Franța. Sticlele au fost retrase de pe rafturi în trei zile. Etichetele nu erau traduse în limba franceză și nici nu se știa exact ce substanță dă vinului culoarea cerului.

Surse: Le Parisien, Le Figaro, The Guardian

Fotografii: pagina de Facebook Vindigo

Share now!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *